Nieuws Actueel

Bijna lege Kamer bij beëdiging Johan Houwers (video)

Van onze redactie 25 maart 2015

Image 4824397

Hij neemt de plaats in van de VVD'er Mark Verheijen die recentelijk opstapte vanwege dubbele declaraties. Maar omdat de VVD Houwers niet terug wil in de fractie omdat hij is beschuldigd van hypotheekfraude, gaat Houwers alleen verder.

Woedend De VVD is woedend over de stap van de Achterhoeker. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra beschuldigde Houwers eerder van zetelroof. En vicepremier Lodewijk Asscher noemde het slecht voor het aanzien van de politiek. Houwers heeft tot dusver niet willen reageren op de kritiek.

,Het wordt hopelijk een leuke dag'', zei Houwers voorafgaand aan de plechtigheid. Er waren 13 Kamerleden in de plenaire zaal aanwezig bij zijn beëdiging. Verscheidene Kamerleden hadden eerder al aangegeven niet blij te zijn met het besluit van Houwers om terug te keren in de Kamer.

Bijna niemand feliciteerde Houwers na de beëdiging. Normaal zijn er bloemen en drukken Kamerleden hun nieuwe collega de hand.

Teeven Donderdag keert oud-staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie terug in de Kamer voor de VVD. Hij komt in de plaats van Ard van der Steur die minister op dat departement is geworden. De VVD heeft dan nog 2 zetels die moeten worden opgevuld. Klaas Dijkhoff is namelijk staatssecretaris op Veiligheid en Justitie geworden en er moet nog een vervanger komen voor de dinsdag afgetreden René Leegte.

PROFIEL: Johan Houwers Geboren: 4 oktober 1957 in WinterswijkPartij: Geroyeerd door de VVD, gaat nu verder als Houwers in de Tweede Kamer.Loopbaan: Lid Tweede Kamer (oktober 2010 tot september 2012 en november 2012 tot juli 2013), lid gemeenteraad Winterswijk (1990-2002 en 2010-2012), lid Provinciale Staten Gelderland (1999-2010), wethouder ruimtelijke ordening en volkshuisvesting in Winterswijk (1994-2001). Eigenaar makelaarskantoor Houvast in Winterswijk.Opleiding: Studeerde sociale geografie en planologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Volgde daarnaast een makelaarsopleiding.Burgerlijke staat: Getrouwd, 3 dochters en 1 zoon.Bijzonderheden: Hij moest de VVD-fractie verlaten omdat hij werd verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Het onderzoek eindigde met een strafbeschikking. Hij betaalde 4000 euro boete voor hypotheekfraude. Hoewel in februari een plaats vrijkwam in de fractie, was hij daar niet meer welkom. De VVD beschuldigde hem van zetelroof.