Nieuws Actueel

Bijna niemand kan multitasken

Martijn Vervest 9 mei 2014

Bijna niemand kan multitasken. Slechts twee procent blijkt meer dan twee taken tegelijk te kunnen uitvoeren, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Utah. Onder leiding van de Amerikaanse professor David Strayer werden verschillende tests uitgevoerd. Van de 700 proefpersonen behaalde er maar één een honderd procent score. Een klein percentage van de bevolking is echt mulitasker, of 'supertasker', zoals Strayer ze noemt. Strayer deed jarenlang onderzoek naar het fenomeen mulitasken. Hij kwam er al snel achter dat bijna niemand twee taken tegelijk kan uitvoeren, zonder dat de prestaties er onder leiden.

PrestatieSupertaskers hebben daar helemaal geen last van. De prestaties gaan bij deze groep helemaal niet achteruit tijdens het multitasken, soms presteren ze zelfs beter.TestOnderdeel van het onderzoek was en test waarbij proefpersonen in een rijsimulator een ongeluk moesten voorkomen, terwijl ze gelijktijdig een wiskundige vraag moesten benatwoorden en een mobiele telefoon moesten opnemen. Voor het merendeel van de proefpersonen bleek dit een onmogelijke opdracht. Maar een kleine twee procent slaagde wel voor deze test.

Verbaasd"Onze hersenen zijn niet gemaakt om deze grote hoeveelheid aan informatie te verwerken", aldus Strayer in een interview met The New Yorker. Het onderzoeksteam was dan ook verbaasd over de uitslag van de test, "We dachten dat het onmogelijk was om de test te halen, we hebben een maand gezocht naar een fout in het onderzoek."

VrouwenDe bewering dat vrouwen beter kunnen multitasken dan mannen werd vorig jaar al ontkracht door Britse gedragswetenschappers van de Warwick Business School. Mannen en vrouwen zijn dus even slecht in multitasken.

Denk jij dat je een supertasker bent? Doe hier de test!

Maar wees gewaarschuwd: de personen die zichzelf zien als echte multitaskers, zijn meestal waardeloze multitaskers, blijkt uit het onderzoek.