Nieuws Actueel

Billy-graadmeter slaat positief uit

Bram de Vrind 28 januari 2014

Billy-kasten zijn weer meer in trek. Meubelwarenhuisketen Ikea heeft in het boekjaar 2013 een winst behaald van 3,3 miljard euro, 3,1 procent meer dan in het voorgaande jaar. Het Zweedse concern zegt in veel landen herstel te zien van de consumentenbestedingen.

Ikea maakte in oktober al bekend dat de omzet in het boekjaar, dat op 31 augustus werd afgesloten, eveneens met 3,1 procent was gestegen tot 27,9 miljard euro.

Tekenen van herstel"Er is nog steeds sprake van een uitdagende economische situatie, maar positieve signalen dienen zich ook aan. Belangrijke markten zoals de VS doen weer helemaal mee en ook in Europa zien we tekenen van herstel. Zelfs in de Zuid-Europese landen zien we een toename van de aankoopbereidheid onder consumenten", zei topman Peter Agnefjäll dinsdag in een verklaring.

27,9 miljardIkea maakte in oktober al bekend dat de omzet in het boekjaar, dat op 31 augustus werd afgesloten, eveneens met 3,1 procent was gestegen tot 27,9 miljard euro.

ChinaIn het afgelopen jaar groeide Ikea vooral sterk in China, Rusland en de Verenigde Staten. Het concern wil de omzetgroei de komende jaren sterk opvoeren, waarbij de kaarten vooral worden ingezet op opkomende markten, zoals China. Dat moet in 2020 leiden tot een omzet van 50 miljard euro.

Het bedrijf heeft wereldwijd 303 vestigingen in 26 landen en telde het afgelopen boekjaar 135.000 werknemers.