Nieuws Actueel

BinckBank onderuit op beurs

Lotte Grimberg 9 februari 2015

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandagochtend lager geopend. Ook de andere Europese effectenmarkten begonnen met verliezen. Tegenvallende handelscijfers uit China drukten het sentiment. Op Beursplein 5 ging BinckBank onderuit na publicatie van de jaarcijfers en nieuwe doelstellingen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 1,4 procent lager op 448,22 punten. De MidKap daalde 1,1 procent tot 670,32 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 1,6 procent in.

Grootste dalers in de AEX waren de vastgoedbedrijven Klépierre en Unibail-Rodamco met een verlies van 2,5 procent. Bodemonderzoeker Fugro ging aan kop met een plus van 1,6 procent.

VermogensbeheerIn de MidKap stond BinckBank onderaan met een min van 7 procent. De internetbroker voorziet een tragere groei in vermogensbeheer als gevolg van de tegenvallende resultaten bij het onderdeel Alex Vermogensbeheer in het afgelopen jaar. Ook het uitblijven een nieuw aandeleninkoopprogramma is volgens analisten van Rabobank teleurstellend.

PassagiersAir France-KLM zakte ruim 2 procent. De luchtvaartcombinatie vervoerde in januari iets meer passagiers dan een jaar eerder, maar zag de inkomsten daarvan opnieuw licht dalen. De groei deed zich voor bij het minder lucratieve passagiersvervoer in Europa, terwijl de vraag naar langeafstandsreizen verder afnam.

BoekjaarOp de lokale markt daalde Lucas Bols 0,3 procent. De jenever- en likeurproducent, die vorige week terugkeerde naar de beurs, heeft zijn omzet in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar licht zien dalen. Het moederbedrijf van merken als Bols en Bokma had vorig kwartaal last van de crisis in Rusland en zag de omzet in dat land dalen.

In Parijs verloor Areva 1,7 procent. Volgens de Franse krant Le Journal du Dimanche heeft de grootste producent van kernenergie ter wereld in 2014 waarschijnlijk een verlies geleden van meer dan 3 miljard euro.

De euro was 1,1352 dollar waard, tegen 1,1346 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 51,72 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 57,40 dollar per vat.