Nieuws Actueel

Binnenvaartschip kapseist op Westerschelde, zoon nog vermist

Van onze redactie 6 februari 2015

Het schip is voor het grootste deel doorzocht, maar de vermiste man is (nog) niet aangetroffen.

Het schip kapseisde rond middernacht. Zandzuiger Interballast-1 was de Rick aan het laden en daarbij ging het mis. Aan boord van het beunschip waren drie mensen: een vader en zoon en een 3e bemanningslid. De vader en zoon lagen te slapen; het bemanningslid stond aan dek.

De man die aan dek stond, raakte te water. Hij kon rond 00.45 aan boord van de Interballast-1 worden gebracht en later naar Breskens waar een ambulance klaar stond.

Een groot deel van de nacht is gezocht naar de, toen nog, twee vermisten. Rond 7.30 uur werd de vader uit het schip gered. Hij is onderkoeld, maar aanspreekbaar naar het ziekenhuis gebracht. Waarschijnlijk heeft een luchtbel in het schip zijn leven gered.

Zandplaat Het schip ligt ondersteboven op een zandplaat. Multraship heeft vrijdagochtend het woongedeelte en de slaapruimte doorzocht, maar moest rond 9.30 uur de zoektocht staken omdat de bergers de andere ruimten niet veilig binnen konden gaan. De stuurhut is door het kapseizen ingedeukt en daardoor (nog) niet toegankelijk. Multraship gaat vanmiddag bij hoog water met een kraanschip het schip proberen te lichten.

Vanochtend is nog gezocht door de Kustwacht SAR helikopter van Noordzee helikopters Vlaanderen, maar ook zonder resultaat. De helikopter is inmiddels terug naar zijn basis.

Aan de zoektocht vannacht deden diverse reddingsboten van de KNRM, de politie, de marine (ook de Belgische) en binnenvaartschepen mee.

De watertemperatuur is ongeveer 4 graden Celsius.