Nieuws Actueel

Biotech zet Wall Street hoger

Van onze redactie 7 oktober 2015

Image 5314962

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,4 procent hoger op 16.862 punten. De bredere S&P 500 ging 0,5 procent omhoog tot 1989 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq stond 0,6 procent in de plus op 4777 punten.

De biotechbedrijven stonden in de schijnwerpers. Pfizer boekte een plus van 1,1 procent. Abbvie won 0,7 procent en Medtronic noteerde een plus van 1,1 procent.

Chevron

Olieconcerns als Chevron en ExxonMobil stonden eveneens in het groen, hoewel minder dan kort na het openen van de sessie. Chevron won 0,7 procent en ook ExxonMobil bleef met een plus van 1 procent aan de goede kant van de lijn. Het energiebureau EIA maakte bekend dat de voorraden ruwe olie vorige week met 3,1 miljoen vaten is toegenomen. De benzinevoorraden stegen met 1,9 miljoen vaten. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging na een korte opleving 1,3 procent omlaag tot 47,89 dollar. Een vat Brentolie kostte 1 procent minder op 51,43 dollar.

Mijnbouwer Freeport-McMoRan profiteerde van de aantrekkende grondstoffenprijzen. Ook maakte het bedrijf bekend dat de activistische investeerder Carl Icahn twee bestuurszetels heeft gekregen in de onderneming. Het aandeel steeg krap 9 procent. Fastfoodconcern Yum! Brands, moederbedrijf van onder meer Kentucky Fried Chicken en Pizza Hut, verloor meer dan 19 procent. Het bedrijf kwam dinsdag nabeurs met een winstwaarschuwing naar buiten. Yum! heeft last van zwakke verkopen in China.

Adobe

Ook softwarebedrijf Adobe Systems ging onderuit en kelderde ruim 5 procent. Het bedrijf verwacht voor het hele jaar een lagere winst en omzet te behalen. Landbouwconcern Monsanto, dat met tegenvallende vooruitzichten voor het lopende gebroken boekjaar kwam, verloor 0,2 procent. De zadenhandelaar ziet zich genoodzaakt 12 procent van zijn personeel op straat te zetten, wat neerkomt op circa 2600 banen. Ook de elektrische automaker Tesla had in negatieve zin de aandacht op zich gericht en zakte bijna 4 procent na een adviesverlaging.

De euro was 1,1248 dollar waard, tegen 1,1259 dollar bij het Europese slot.

EPA