Nieuws Actueel

Birgitta Kramer MVO-manager van het jaar 2015

Rik Nizet 4 november 2015

Birgitta kramer vitens mvo manager van het jaar 2015 duurzaam ondernemen groot

Op het 16de Nationaal Sustainability Congres, waar ruim 300 vooraanstaande deskundigen op het gebied van duurzaamheid bijeen waren, is 3 november 2015 Birgitta Kramer (Manager Duurzaamheid bij Vitens) verkozen tot ‘MVO-manager van het jaar 2015’. Maurits Groen, duurzame ondernemer en nummer 1 in de Trouw Duurzame 100, reikte de bokaal uit.

Inspiratie"Beoogd doel van de verkiezing van MVO-manager van het jaar is om via de winnaar andere MVO-managers te inspireren. Met de vorige winnaars (Carola Wijdoogen van NS, Anniek Mauser van Unilever en Annette van Waning van Vebego) is dat volop het geval geweest. Wij gaan er wederom vol van uit dat wij met Birgitta Kramer van Vitens als winnaar van dit jaar ook weer een groot inspirator verkozen hebben", aldus Folkert van der Molen, marketingmanager Planning & Strategie bij Royal HaskoningDHV en initiatiefnemer van de verkiezing. Birgitta KramerBirgitta veel bereikt binnen Vitens en in de totale drinkwatersector die tot voor kort zelden het nieuws zocht. Zo heeft Vitens de discussie aangezwengeld over de grondwaterkwaliteit in Nederland door zich in het politieke debat over schaliegas te mengen. Birgitta zet zich in voor de beschikbaarheid van kraanwater op straat en in de horeca via de campagne ‘Overal Kraanwater Graag’. Ook de campagne op het gebied van het besparen van energie door korter te douchen, in samenwerking met een NGO en een bedrijf viel op. Circulair denkenDaarnaast heeft ze gewerkt aan initiatieven van Vitens om de waterketen te verduurzamen en circulair denken te bevorderen. Zo leidde ze onder meer de transitie van Vitens naar 100% groene Nederlandse windenergie en werkte aan de terugwinning van grondstoffen zoals methaangas, kalk en humuszuren, die vrijkomen bij waterwinning.

Negen MVO-managersRuim 250 personen die tot de beroepsgroep MVO-managers gerekend kunnen worden, hebben in eerste instantie met een stemming negen MVO-managers gekandideerd. Een deskundige jury heeft daaruit drie personen genomineerd voor deze titel. Naast Birgitta Kramer waren dit Harry Hofman (MVO Manager bij Strukton) en Fokko Wientjes (Vice-President Corporate Sustainability & Public Private Partnerships bij DSM).

De jury heeft dit keer extra waardering gegeven voor MVO-managers die verder gaan in het werken aan duurzaamheid dan binnen het eigen bedrijf, bijvoorbeeld met activiteiten in de sector of in de keten.Duurzaam ondernemenDe abonnees op de nieuwsbrief van het Online Kenniscentrum Duurzaam ondernemen hebben hun voorkeursstem kunnen uitbrengen op één van de drie genomineerden. Deze stemming woog voor 60 procent mee in het eindoordeel. Op het Nationaal Sustainability Congres, het grootste jaarlijkse congres op het gebied van MVO en duurzaamheid, konden de deelnemers via SMS stemmen op hun favoriete kandidaat. Deze stemming woog voor 40 procent mee. Advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, ondernemersorganisatie VNO-NCW en tapijttegelfabrikant Interface organiseerden de ‘MVO-manager van het jaar’ verkiezing voor de vierde maal. GongslagOp maandag 9 november opent Birgitta Kramer als ‘MVO Manager van het Jaar 2015’ de Amsterdamse effectenbeurs Euronext met de gongslag in bijzijn van de andere genomineerden en de organisatoren van de verkiezing.