Nieuws Actueel

Bitcoin, iets voor ondernemers?

Merlijn Ensing 31 januari 2014

Het is een gevaar, zegt de één. Nee het biedt juist kansen, beweert de ander. Feit is dat het maar niet stil wordt rond de virtuele munt Bitcoin. Maar moet je als ondernemer al iets met de Bitcoin?

TulpenmanieDe Bitcoin is ‘erger dan de tulpenmanie’, tekende het FD onlangs op uit de mond van de voormalig president van de Nederlandsche Bank Nout Wellink. Het is een ‘hype’, een ‘bouwwerk dat elk moment kan instorten’, citeerde de krant. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem antwoordde al eerder op Kamervragen over de virtuele munt dat het ‘een speculatief karakter’ had met een ‘vooralsnog te verwaarlozen effect op de reële economie’. Virtuele munten als de Bitcoin (en de vele alternatieven als Litecoin, Worldcoin, Primecoin, Dogecoin, etc.) doen veel stof opwaaien. Ze zijn volgens sommige kenners gebakken lucht, onbetrouwbaar of zelfs gevaarlijk. Anderen zien juist oneindig veel mogelijkheden. Feit is dat het maar niet stil wil worden rond deze vreemde valuta.

Bedrijven stappen inDuidelijk is dat er grote voordelen aan munten als de Bitcoin zitten. Niet voor niets lijken steeds meer bedrijven gebruik te willen maken van de munteenheid, zoals Dedrogistonline.nl en Thuisbezorgd.nl. Onlangs gaf de bekende advocaat Peter Plasman aan betalingen via Bitcoin te gaan accepteren, ook al had hij geen toestemming gekregen van de Deken van Advocaten.

De koersMunten als Bitcoin worden niet beheerd door centrale banken, een eigenschap die veel mensen sinds de bankencrisis erg aanspreekt. Het geldverkeer verloopt direct van persoon tot persoon via internet. Er zijn nauwelijks kosten verbonden aan het overboeken van bedragen en bovendien kan het veel sneller dan tussen verschillende bankrekeningen. Echte nadelen, zoals het sterk schommelen van de koers, lijkt de munt vanzelf te boven te komen. De laatste maanden blijven grote koersschommelingen uit.

Voordelen ondernemersHet gebruik van Bitcoin biedt ondernemers veel voordelen, stelt Bitcoin-specialist en e-commerce ondernemer Rutger van Zuidam. Maar, de ontwikkelingen staan nog wel in de kinderschoenen. “Je kunt het vergelijken met de komst van internet in de midden jaren negentig. Toen was het ook nauwelijks te bevatten waar die nieuwe techniek toe zou leiden. Bitcoin is nog volop in ontwikkeling, maar het gaat grote gevolgen hebben, daar ben ik van overtuigd.”

‘Boekjaar verdwijnt’Waar het allemaal precies toe zal leiden weet Van Zuidam niet. “Ik voorspel dat we een golf van innovatie krijgen op het gebied van financiële dienstverlening en producten en de automatisering van geld en geldstromen.” Het resultaat voor ondernemers veel gemak opleveren. “Omdat transacties allemaal openbaar zijn in het publieke grootboek, de ‘blockchain’, kun je er op programmeren, bijvoorbeeld voor het automatiseren van de boekhouding. Ik stel me voor dat een begrip als het boekjaar uiteindelijk gaat verdwijnen. De Belastingdienst kan steeds met je cijfers meekijken, als je dat wilt. Bij elke transactie kan gelijk de BTW worden berekend en betaald, allemaal volledig geautomatiseerd.”

“Met Bitcoin kun je alles helemaal zelf beheren en hoeft er in principe geen bank meer aan te pas te komen. Zakendoen met het buitenland wordt ook veel eenvoudiger en goedkoper. Zo maakt de hoogte van transactie niet meer uit en betaal je geen percentage aan een dienst, zoals bij een creditcard.”

Kritiek niet gedeeldDe felle kritiek op Bitcoins die soms klinkt deelt Van Zuidam dus niet. “De mensen die het alleen hebben over de gevaren of de schommelende koers lopen het risico de essentie van deze nieuwe technologie te missen.” En dat het gebruik ingewikkeld is, bestrijdt Van Zuidam ook: “Voordat mensen een e-mailtje konden sturen moesten ze ook even ontdekken hoe het werkt. Maar na een tijdje kon je zelf heel eenvoudig een account aanmaken en mails versturen. Voor Bitcoin moet je ook even een half uurtje uittrekken. Het zal mensen verbazen hoe eenvoudig en handig is het is.”