Nieuws Actueel

Bitcoin krijgt enorme slinger

Merlijn Ensing 6 januari 2014

De virtuele munt bitcoin wordt op het onlinehandelsplatform Mt.Gox maandag weer verhandeld boven de 1000 dollar. Aanjager is spelletjesmaker Zynga, die aangaf bitcoinbetalingen te gaan testen.

Zynga is onder meer bekend van onlinespelletjes als Farmville 2 en CastleVille. Via de betaaldienst BitPay kunnen spelers bitcoinbetalingen voor deze games uitvoeren. Zynga zegt nieuwsgierig te zijn naar de ervaringen van gebruikers.

De bitcoin doorbrak eind november voor het eerst de grens van 1000 dollar en bereikte een recordhoogte van 1238 dollar op 4 december. Daarna klapte de koers echter in tot 640 dollar, toen de Chinese overheid de handel in de virtuele munteenheid aan banden legde. China verbood betalingen aan handelsplatformen in ruil voor de munteenheid.

De koers van de virtuele munt is over het algemeen erg wisselvallig. Sterke pieken worden gevolgd door diepe dalen, vaak zonder dat daarvoor een duidelijk aanwijsbare reden is. Verschillende partijen, waaronder in Nederland De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwden de afgelopen tijd voor de valuta.