Nieuws Actueel

Bitonic: Bitcoins verhandelen op z'n eBays

Merlijn Ensing 22 januari 2014

Volgens sommigen een zeepbel, volgens anderen de munt van de toekomst. Drie vrienden zagen het in 2012 helemaal zitten in Bitcoins en daar plukken ze nu de vruchten van. Bitcoins zijn booming, hun Bitonic telt inmiddels acht werknemers en de zaken ‘gaan lekker’. De volgende stap? Een heuse Bitcoin-beurs.

De digitale munt wint aan populariteit, wat voor Bitonic reden is een Europees handelsplatform (exchange) te lanceren. Toen Bitcoin april vorig jaar flink in de publiciteit kwam zagen Jouke, Niels en Robert de vraag ‘enorm toenemen’. Sindsdien is het bedrijf druk bezig geweest met het ontwikkelen van een zogenoemde Bitcoin-exchange.

Niels: “Wij zagen naast het aantal aankopen, ook het aantal verkooporders enorm toenemen. We kunnen de prijzen daardoor scherp houden, en daarmee blijft Bitonic interessant voor de meeste gebruikers, maar een platform waar mensen onderling kunnen handelen biedt nét wat meer mogelijkheden voor met name de wat serieuzere handelaren. Daarom vinden wij het tijd voor een Nederlandse exchange, die op termijn voor heel Europa beschikbaar zal komen.”

Geen miljoenenStinkend rijk zijn de drie jongens (nog) niet geworden van Bitcoins. Ja, ze waren er vroeg bij, maar als studenten hadden ze nog te weinig geld om een flink aantal Bitcoins aan te schaffen. Inmiddels hebben ze vrijwel al hun spaargeld geïnvesteerd in de digitale munt.

Er zijn inmiddels wereldwijd al diverse Bitcoin-exchanges begonnen, en ook weer gestopt. Toch ziet Bitonic plaats voor een nieuwe exchange op de Europese markt. “De bekendste exchange, MtGox, kampt al maanden met betalingsprobelemen. Een andere grote beurs, waar wij zelf ook zaken mee doen, zit bij een Sloveense bank. Er zijn al meerdere exchanges gesloten omdat zij niet voldeden aan regelgeving. Waar wij het verschil maken is dat wij als eerste exchange wél volledig zullen voldoen aan Europese regelgeving. Wij zijn daarom samen met een professionele partij bezig met een vergunningsaanvraag bij de Nederlandsche Bank.”

In Jip en Janneketaal betekent het zoveel dat er gehandeld kan worden in Bitcoins. “Je zet je Bitcoins er voor een bepaalde prijs op, terwijl iemand anders er misschien naar op zoek is. Eigenlijk is het net als op eBay.”