Nieuws Actueel

Bizar: half New York wil deze baan

Bram de Vrind 12 november 2014

Er geldt een wachtlijst van acht jaar en dit jaar waren er alleen al bijna 100.000 sollicitanten. Vuilnisman is één van de felst begeerde banen in New York.

Het lijkt wel alsof iedereen in New York vuilnisman wil worden, meldt het AD. De cijfers zouden dat uitwijzen. 94.000 New Yorkers solliciteerden dit jaar op een aanstelling bij het Department of Sanitation van New York City (DSNY), zo maakte het gemeentelijk reinigingsbedrijf bekend. En dat terwijl er jaarlijks maar 500 plaatsen beschikbaar zijn.

PopulairHet vak van vuilnisman is al jaren populair in de Amerikaanse miljoenenstad. In 1993 meldden zich zelfs 101.000 sollicitanten aan.

70.000 dollarWaarom al die mensen zo graag vuilniszakken ophalen in de straten van de Big Apple? Dat zit hem vooral in het salaris. Dat kan in vijf jaar oplopen van 34.000 naar 70.000 dollar. Overwerk en andere toeslagen niet meegerekend.Helden"Bovendien hoef je er niet voor naar de universiteit. Het enige wat je nodig hebt behalve spieren en een gezonde werklust is een vrachtwagenrijbewijs", aldus Belinda Mager van de DSNY. De vuilophalers krijgen zo dik betaald omdat zij 'de stad draaiende houden', aldus Mager. "Als ze hun werk ook maar even niet zouden doen, komt deze stad volledig lam te liggen. Vergeet ook niet dat het de vuilnismannen zijn die 's winters, als er pakken sneeuw vallen, de straten weer begaanbaar maken. Heus, deze mannen en vrouwen staan niet voor niets bekend als de helden van New York City."'New York's Strongest'De stad telt zo'n 7200 vuilnismannen- en vrouwen, die ook wel 'New York's Strongest' worden genoemd, de sterksten van de stad. Met bijna 2500 vrachtwagens halen ze dagelijks 12.000 ton (12 miljoen kilogram) afval op.