Nieuws Actueel

Onverantwoorde drukte: centrum Rotterdam, Dordrecht en Eindhoven eerder dicht

In Rotterdam, Dordrecht en Eindhoven gingen de winkels vandaag eerder dicht dan gepland, vanwege de drukte. In Eindhoven en Dordrecht om 16.00 uur, in Rotterdam was dat een uurtje later. Ook in Roermond moesten winkeldeuren op slot, die van de Designer Outlet.

Bram Verbrugge / Willem Brouwer (AD) 28 november 2020

Rotterdam meubelboulevard alexandrium corona

Het Alexandrium in Rotterdam: topdrukte. Foto's: AD/MediaTV.

Burgemeester Aboutaleb besloot dat alle winkels in het centrum van Rotterdam eerder moesten sluiten, omdat hij zag dat het opnieuw extreem druk was in zijn stad. Vanaf 17.00 uur mochten klanten de winkels niet meer in, meldt het AD. Vanaf 18.00 uur moet iedereen de winkels verlaten hebben. Ook in de rest van het land maken burgemeesters zich op voor Black Friday-drukte. ,,Kom niet naar het centrum.”

Aboutaleb riep net als zijn collega's elders in het land burgers op vooral niet naar het centrum te komen. Hij waarschuwde zo nodig de toegangswegen en het ov naar de binnenstad plat te leggen, iets dat halverwege de middag ook daadwerkelijk gebeurde. De drukte bleef niet alleen beperkt tot het centrum: ook in de winkelcentra Zuidplein en Alexandrium zag het zwart van de mensen.

Hier vind je de meestgelezen artikelen over Black Friday 2020: Hoge korting! Tegen inkooprijs! Alleen nu! Exclusief! Speciale aanbieding!

Supermarkten blijven open

De Rotterdamse winkels zouden normaal tot 20.00 uur vanavond open mogen zijn. De vervroegde sluiting geldt overigens niet voor supermarkten. Het is de tweede dag op rij dat Aboutaleb besluit de winkels eerder te sluiten. Alle winkels in het centrum van Rotterdam moesten vrijdagavond ook driekwartier eerder dicht dan gepland vanwege de extreme drukte. Drommen mensen waren op de stad afgekomen voor Black Friday-deals.

,,De winkeliers hebben er alles aan gedaan om het goed te laten verlopen, maar het is gewoon veel en veel te druk. Mensen denken dat regels niet voor hen gelden, maar alleen voor anderen”, zei de woordvoerder van de burgemeester toen.

'Vroegere sluiting is niet de juiste oplossing'

Volgens Dominique van Elsacker, directeur van de Urban Department Store Rotterdam, de stichting die werkzaam is voor de winkeliers en pandeigenaren, is de vroegere sluiting niet de juiste oplossing: ,,De zaterdag na Black Friday is traditiegetrouw geen bijzondere dag. Voor de druktespreiding is het stretchen van openingstijden een middel, dus vanuit dat oogpunt zien we de maatregel die vandaag geldig wordt niet als een oplossing. Maar we hebben er begrip voor dat er steviger wordt ingezet om drukte te voorkomen en wij zetten ons in voor verantwoord winkelen.’’

Een woordvoerder van burgemeester Aboutaleb zegt begrip te hebben voor de winkeliers: ,,Ik snap hun standpunt. Maar gisteren zagen we rond 18.00 uur een piek in het bezoek. Met name jongeren kwamen opeens naar de stad. Om dat te voorkomen, hebben we uit voorzorg deze maatregel genomen.’’

Lees ook: Harry Bijl (INretail) over Black Friday: 'Maak het winkelen veilig'

Black Friday: een lust voor het virus

Ook Eindhoven greep hard in naar aanleiding van de drukte in de binnenstad. Vanaf 16.00 uur gingen de winkels daar op slot. Eerder deze zaterdag deed burgemeester Jorritsma de dringende oproep om vooral niet naar het centrum te komen. Die oproep volgde op de grote drukte van vrijdag, eveneens in het centrum. Vanwege het uit de VS overgewaaide koopjesfestijn Black Friday deden veel mensen inkopen, waardoor er lange rijen voor winkels ontstonden. Onderling anderhalve meter afstand bewaren was daarbij lang niet altijd mogelijk.

Dordrecht sloot eveneens om 16.00 uur vanwege drukte. De burgemeester had daartoe een noodverordening uitgevaardigd. Winkeliers kregen te horen dat ze vanaf 15.30 uur geen nieuwe klanten meer binnen mogen laten.

De gemeente Amsterdam meldde dat het rond 13.30 uur te druk was in het winkelgebied in de binnenstad. Daarom gold daar net als vrijdag eenrichtingsverkeer voor voetgangers in de Kalverstraat en op de Nieuwendijk.

De Designer Outlet in Roermond sloot vanmiddag ook de deuren vanwege enorme drukte, aldus 1Limburg. Bezoekers die niet naar binnen konden, stonden in lange rijen te wachten voor de toegangspoorten.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.