Nieuws Actueel

BlackBerry wil apps bij wet afdwingen

Van onze redactie 22 januari 2015

Het lijkt Chen vooral te steken dat Android en iOS alle aandacht krijgen van app-ontwikkelaars terwijl velen, het veel minder gebruikte, BlackBerry links laten liggen. Chen beklaagt zich er in de brief over dat zijn bedrijf wel apps maakt voor iOS en Android, maar dat Apple en Google lang niet zoveel energie in BlackBerry OS steken. Volgens Chen is het niet eerlijk dat BlackBerry-gebruikers niet van net zoveel apps kunnen genieten als mensen met een Android- of iOS-smartphone en daar moet volgens hem de Amerikaanse overheid iets aan gaan doen.

In de VS wordt momenteel druk gedebatteerd over netneutraliteit, iets wat in Nederland al bij wet is geregeld. In een land waar netneutraliteit geregeld is, mogen internetproviders geen onderscheid maken in het internetverkeer. Een videodienst als Netflix moet in de praktijk dezelfde rechten hebben als iemand met een eigen FTP-server. Netflix wordt door Chen trouwens ook aangehaald in zijn brief. De geboren Chinees vindt het oneerlijk dat Netflix wel hard lobbyt om netneutraliteit bij wet geregeld te krijgen terwijl het weigert een app te maken voor BlackBerry-toestellen.

BlackBerry verkeert al een paar jaar in zwaar weer. Het bedrijf was tot een aantal jaar geleden razend populair, maar door de opkomst van de iPhone en van Android-smartphones heeft het zijn marktaandeel zien verdampen.