Nieuws Actueel

Blik op bedrijfscijfers na onrustig kwartaal

Van onze redactie 11 oktober 2015

Image 5325497

Van de grote, in Amsterdam genoteerde bedrijven, is ASML woensdag de eerste die de kwartaalcijfers publiceert. Zoals gebruikelijk leggen beleggers vooral de vooruitzichten van de chipmachinefabrikant onder een vergrootglas. Het bedrijf toonde zich tot nu toe dit jaar optimistisch maar de chipmarkt vertoonde de laatste tijd wat tekenen van zwakte.

Eveneens op woensdag opent de dienstverlener aan webwinkels Docdata de boeken over het afgelopen kwartaal. De Duitse moderetailer Zalando, voorheen een klant van Docdata maar sinds het een eigen distributienetwerk is gaan optuigen eerder een concurrent, rapporteert donderdag. Dan komt ook Unilever met cijfers naar buiten. De was- en voedingsmiddelengigant kampt al langer met tegenvallende verkopen in met name China.

JPMorgan Chase

Ook in de Verenigde Staten komt de kwartaalcijferperiode verder op stoom. Onder meer de resultaten van de banken JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Bank of America staan op de rol. Daarnaast vallen cijfers te verwachten van chipfabrikant Intel, oliedienstverlener Schlumberger, speelgoedmaker Mattel, farmaceut Johnson & Johnson en aanbieder van internettelevisie Netflix.

Cijfers over de inflatie en de winkelverkopen in de Verenigde Staten kunnen ook rekenen op de belangstelling van beleggers. Datzelfde geldt voor inflatie- en handelscijfers uit China. Eurostat komt daarnaast met cijfers over de prijsontwikkeling in de eurolanden. In Nederland brengt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verslag uit over onder meer de werkloosheid en de detailhandelsverkopen.