Nieuws Actueel

Bloedbad bij Philip Morris

Jeroen Jansen 4 april 2014

Philip Morris schrapt 90 procent van de banen bij de sigarettenfabriek in Bergen op Zoom. Dat betekent het ontslag van circa 1230 mensen en het stopzetten van de productie. Voor 140 mensen blijft er werk, onder meer verkoop en marketing. Dat hebben de ondernemingsraad en de vakbonden vrijdagochtend te horen gekregen van de directie.Lees ook:Alles over Philip Morris'Ik werk al 32 jaar bij Philip Morris'Officiële verklaring Philip MorrisOverzicht: Alle massa-ontslagenTips: De grootste ontslagblunders

SluitingPhilip Morris wil de sigarettenfabriek in Bergen op Zoom uiterlijk op 1 oktober van dit jaar sluiten. Daardoor raken waarschijnlijk 1230 van de 1371 medewerkers hun baan kwijt. Dat heeft het concern vrijdag bekendgemaakt. Philip Morris is wel van plan om twee afdelingen in Bergen op Zoom open te houden. De fabriek blijft volumetabak produceren en ook ingrediënten voor andere tabaksfabrieken van het concern.

GemeenschapWe maken al heel lang deel uit van de gemeenschap van Bergen op Zoom en we zijn ons bewust van de impact die ons voorgenomen besluit zou hebben op onze werknemers en hun omgeving, en op de Bergse gemeenschap'', aldus het bedrijf.

Ernstige dalingPhilip Morris zegt het besluit te moeten nemen wegens onder meer de "ernstige daling'' van de sigarettenmarkt in de EU en de negatieve invloed van "al te rigoureus fiscaal en regelgevend beleid''. De inkomsten van het bedrijf staan onder druk doordat consumenten overstappen op goedkopere producten zoals shag.Massa-ontslag aan orde van de dagHet Nederlandse bedrijfsleven kreeg het afgelopen jaar een golf reorganisaties en faillissementen te verwerken, waarbij duizenden mensen hun baan verloren. Een overzicht.