Nieuws Actueel

Bloedbad in toeristenhotel Tunesië

Rik Nizet 26 juni 2015

Bloedbad toeristenhotel tunesie groot

Bij de aanslag op een hotel in de Tunesische badplaats Sousse zijn 32 mensen omgekomen, onder wie Belgen, Duitsers en Britten. Er zijn zeker 36 gewonden.

Lees ook:Corendon: Nederlanders zijn veiligReisorganisaties: Geen informatie over NederlandersDe zes Nederlanders die verbleven in het hotel Impérial Marhaba waar de aanslag plaatsvond, zijn volgens reisorganisatie Arke ongedeerd. Een van de twee daders is gedood door leger en politie, de ander is gearresteerd.

RubberbootDe schutters kwamen vrijdag met een rubberboot naar het strand en openden het vuur op nietsvermoedende badgasten. Ze hadden hun kalasjnikovs verborgen in ingeklapte parasols en kwamen aan land bij Impérial Marhaba.

'Geen vuurwerk'John Wagemans uit Sittard was op dat moment met zijn vrouw op het strand. "Ik hoorde gelijk dat het geen vuurwerk was'', zei hij op de Limburgse regionale omroep L1. ,,Ons mankeert niks. maar ik realiseer me dat we echt geluk hebben gehad.'' Britse toeristen vertelden aan SkyNews hoe ze zich in hun hotelkamers verstopten en met matrassen en meubels de deuren blokkeerden.

SousseIn Sousse zijn in totaal 84 Nederlanders die met Arke daarnaartoe zijn gereisd. Zes zaten in het hotel waar de aanslag werd gepleegd. De overige 78 zitten verspreid over zes andere hotels in de Tunesische badplaats. Mogelijk laat Arke zaterdag Nederlanders die graag naar huis willen per vliegtuig uit Sousse ophalen.

Transavia heeft zowel op zaterdag als op zondag een vlucht naar Tunesië gepland. De vluchten zullen worden gebruikt om toeristen die al in Tunesië zijn, naar Nederland te brengen. Reisorganisatie TUI schrapt tot 4 juli alle vluchten naar Tunesië.

'Ze zullen falen'EU-commissaris Frans Timmermans heeft de terroristen gewaarschuwd die vrijdag in Tunesië en ook in Frankrijk en Koeweit dood en verderf hebben gezaaid. "Ze zullen falen. Hun ideologie is net zo boosaardig en onmenselijk als hun methoden. Wat zij zullen oogsten is onze vastberadenheid om terroristen te bestrijden en uit te schakelen.''

"Onze rechtsstaat is sterker dan terreur'', zei minister-president premier Mark Rutte. "Het beste antwoord dat we kunnen geven aan deze achterlijke idioten die aanslagen plegen, is dóór te gaan met de manier van leven zoals we dat gewend zijn'', aldus de premier na afloop van een tweedaagse Europese top in Brussel.

SousseSousse is erg populair bij (buitenlandse) toeristen en heeft zowel een hypermodern deel als een historische binnenstad. De plaats aan de Middellandse Zee dateert van de 11e eeuw voor Christus en heeft vandaag de dag veel luxehotels, een mooie boulevard, fraaie stranden en een bruisend uitgaansleven.

LuxeresortHet bewuste hotel is een all-inclusiveresort aan de Golf van Hammamet. Rondom een groot zwembad en een tuin met wuivende palmbomen liggen de gebouwen van het hotel. Gasten van het vijfsterrenverblijf kunnen er eten in vier restaurants, een drankje drinken in twee bars, er zijn vier welnesscentra en allerlei sportfaciliteiten. Het hotel telt 272 kamers.