Nieuws Actueel

Bloedbad op de Chinese beurs voorlopig voorbij

Caroline Spilt 9 juli 2015

Beurs europa paniek 335

De Aziatische beurzen kenden donderdag een positieve handelsdag. Daarbij kwam er in ieder geval voorlopig een einde aan de enorme koersdalingen op de beurs van Shanghai. Tegen het einde van de handelsdag stond die beurs 6 procent in de plus.

De Shanghai Composite Index leverde de afgelopen weken zo'n 40 procent in en ging woensdag nog bijna 6 procent onderuit. De crash volgde op een periode waarin Chinese aandelen binnen een jaar ongeveer in waarde verdubbelden.

MaatregelenDe Chinese overheid heeft de afgelopen tijd een reeks maatregelen genomen om de neergang te stoppen. Daarbij werd woensdag nog besloten dat grootaandeelhouders hun stukken voorlopig niet mogen verkopen. Eerder kregen staatsbedrijven en overheidsinstellingen al opdracht hun posities in aandelen te behouden of uit te breiden.

WinstIn Japan sloot de Nikkei-index donderdag met een winst van 0,6 procent op 19.855,50 punten. In navolging van het herstel in Shanghai stond de Hang Seng in Hongkong kort voor de slotbel 5 procent hoger, terwijl de hoofdgraadmeter in Seoul 0,6 procent won. De All Ordinaries in Sydney eindigde nagenoeg onveranderd.

AutofabrikantFabrikant van auto-onderdelen Takata leverde in Tokio 4,5 procent in. Autoproducent Honda (min 0,1 procent) maakte bekend nog eens 4,5 miljoen auto's terug te roepen die zijn uitgerust met een airbag van Takata, die levensgevaarlijke mankementen kan vertonen. Eerder werden al in totaal zo'n twintig miljoen Honda's teruggeroepen naar de garage wegens hetzelfde euvel.