Nieuws Actueel

Bloemenverkoper Jan Brinkman eist duidelijkheid van gemeente Zwolle

Bloemenman Jan Brinkman en de gemeente Zwolle zijn deze week geen stap dichter bij elkaar gekomen. Tijdens de zitting bij de bezwarencommissie bleven beide partijen lijnrecht tegenover elkaar staan.

Van onze redactie 25 november 2015

Bloemenkraam

Brinkman vindt dat het zicht op zijn bloemenkraam belemmerd wordt door de reclameborden in het centrum van de Zwolse wijk Stadshagen. De gemeente vindt van niet. Saillant detail is dat Zwolle juist een proef is gestart waardoor winkeliers meer vrijheid krijgen voor reclame-uitingen. Daarom wil de overheid vooralsnog geen gehoor geven aan Brinkmans handhavingsverzoek om de borden uit het zich te halen.

ZichtbaarheidBij de bezwaarschriftencommissie in het Zwolse stadhuis gingen de verwijten eerder deze week over en weer. Zo snapte Brinkmans adviseur niet waarom hij en de bloemenman lang in het duister moeten tasten als er eerder afspraken met de gemeente zijn gemaakt over de zichtbaarheid van de kraam. Brinkman staat het water tot aan de lippen, benadrukt hij. "Door de slechtere zichtbaarheid van de kraam is Brinkman bezig financieel te verdrinken."Goed winkelklimaatEen juridisch adviseur van de gemeente Zwolle: "Brinkman begint aan allerlei klachtenprocedures die vaak lang duren. Het zou beter zijn als hij zijn energie steekt in het creëren van een goed winkelklimaat. Hij en zijn adviseur benadrukken juridische procedures als een heilig middel, maar dat zijn ze niet. Erg vervelend." Volgens haar overlegt Zwolle wel degelijk met Brinkman. " De afgelopen maanden zat er tijd tussen, maar er is wel contact geweest. We hebben mailwisselingen gehad, telefonisch gesproken en ik ben bij de bloemenkraam langsgeweest. Ik wilde met eigen ogen zien hoe de kraam erbij staat. We zijn tot het uiterste gegaan om tegemoet te komen aan de wensen van de heer Brinkman en hebben een opening geboden." Zij adviseerde de Zwolse bloemenverkoper contact op te nemen met de Winkeliersvereniging Stadshagen. Het gaat volgens haar te ver om nu al te tornen aan de ingezette pilot. Volgens Brinkman is overleg zinloos, omdat zijn belangen botsen met die van de winkeliers.OmbudsmanBrinkman stelt de gemeente voor nog een ultieme poging te doen er samen uit te komen. Dit moet dan wel deze week gebeuren, eist hij. Of de gemeente daarop ingaat, weet de juridisch adviseur nog niet. Binnen twee weken geeft de bezwaarschriftencommissie advies aan het college. Dat wacht Brinkman af. Daarna gaat hij naar de ombudsman en waarschijnlijk naar de rechter.