Nieuws Actueel

Blog: Bij de zusters in retraite

Van onze redactie 6 mei 2015

Image 4905899

De avond valt. Ik dwaal door de kloostertuin. Heel rustig, stap voor stap. Een tred waarmee ik in mijn dagelijkse leven vreemde blikken zou oogsten. Ik luister naar het geknars van de kiezelstenen onder mijn schoenen. Ik zie dat moeder eend alle tijd en aandacht heeft voor de zwemles met haar kuikens. Kun je jaloers worden op een eend? Op een poes die heerlijk ligt te knorren, oké, maar op een eend? Ik kijk nog een keer. Ja het kan!

Terug naar binnen. Ik duw de klink naar beneden. Er gebeurt niks, deur op slot. Weg rust. De deur zou pas om 21.00 uur dicht gaan. Het is nu 20.30 uur. Ik tik op de ramen. Stil, muisstil. Dit is de stilte waar ik naar verlang, maar niet NU. OK, rustig blijven. Adem in, adem uit. Heel zachtjes hoor ik gezang uit de kapel. Daar gaat mijn avondafsluiting! Het komt goed, ze zullen mij hier niet buiten laten, toch..? Na een half uur komt een zuster voor de laatste check. Glimlachend zegt ze sorry.

Om 22.00 uur duik ik in mijn eenpersoonsbedje. Ik zie het label van het dekbed: ‘heavenly’. Hoe kan het ook anders, een hemels dekbed. Ik kruip onder deze zachte wolk en luister hoe stil stilte is in een kloosternacht.

Wakker worden in een echt kloosterdorp, omgeven door groen en hemelsblauw. Er hangt een deken van rust over het dorp van de zusters Clarissen en van de minderbroeders Franciscanen. Het enige wat de gemeenschap opschudt is als er een auto passeert over de bestrating met kinderkopjes. Met het monotoon melodieus ochtendgezang in de kapel is het heerlijk wakker worden. De banken staan in een U-vorm. De zusters zingen tegenover elkaar om de beurt een vers. Het ritme van adem in, adem uit. Hier voelt tijd tijdloos.

Wat doet stilte met me? Het is wonderlijk dat 'niet-doen' hier zoveel rust geeft. Thuis geeft het mij vaak onrust. En nee het is niet saai!

Eten in stilte, heerlijk en lekker. Zo veel mogelijk ingrediënten komen uit de eigen biologische tuin. Zuster Chiari heeft een kookboek geschreven, 'gezond leven, bezield eten'. Eén recept wil ik jullie niet onthouden, dat heet de 'Nonnevot',een Limburg recept. Voor de niet-Limburgers onder ons: vot betekent kont.