Nieuws Actueel

Blogtop 5: Wubbo Ockels' inspirator

Caroline Spilt 1 mei 2015

Wubbo ockels overleden

De blogtop 5 van deze week wordt aangevoerd door Joris Groenendijk. Lees en laat je inspireren door hoe Joris werd geïnspireerd door Wubbo Ockels, en hoe Wubbo Ockels werd geïnspireerd door een motorcross-instructeur.

1. Joris Groenendijk - Weg met die routine

Ik las ooit een verhaal, verteld door wijlen Wubbo Ockels, de ruimtevaarder, de eerste Nederlander die een vlucht door de ruimte maakte. Hij volgde lang geleden met zijn team een training waarbij ieder teamlid met een motor door een bos moest crossen. De bomen stonden kriskras door elkaar en het leek onmogelijk ze te ontwijken.

2. Arjen van Ruiten - Wat voert je systeembeheerder uit?

Steeds vaker spreek ik directeuren en/of eigenaren van bedrijven die geen idee hebben waar hun in loondienst zijnde systeembeheerder zijn tijd mee vult. Is het bijvoorbeeld normaal dat iedere medewerker elke maand een nieuw wachtwoord moet bedenken van 8 tekens met een hoofdletter en 2 cijfers en geheel afwijkend moet zijn van vorige maand? Omdat de systeembeheerder vindt dat het moet, omdat het technisch kan. Niet omdat het gebruikersvriendelijk is.

3. Michael Wilde - Spiegeltje, spiegeltje

In wat voor spiegel kijkt de lobbyist van Monsanto, de accountmanager van Syngenta (met neonicotinoïden in zijn portfolio) of een van de vele advocaten van Bayer? Wat denken jullie: een grote spiegel in de gang met een donkerbruin houten frame? Of een mooie ouderwetse met een prachtig bladgoudrandje (van oma)? Of wellicht een “doe maar niet al te gek” model van Ikea?

4. Sanne Cramer - Acht tips voor een sociaal intranet

Een intranet is een intern platform waar medewerkers informatie vinden, delen en samenwerken. Vooral bij grotere organisaties is een intranet niet meer weg te denken. Het succes van een intranet is het sociale karakter ervan.

5. Henk Kwakkel - Hoe presteert jouw gemeente

De Ondernemerspeiling stelt gemeenten in staat beleid te ontwikkelen, dat (beter) aansluit bij de behoeften van lokale ondernemers. Omdat de uitkomsten op de website waarstaatjegemeente.nl komen, kunnen ze hun eigen prestaties vergelijken met andere gemeenten. Wat is de stand van zaken?