Nieuws Actueel

Bloomberg's top 15 van slechte economieën

Caroline Spilt 10 maart 2015

Arme economie groot

Venezuela heeft met afstand de slechtste economie van de wereld. Maar ook diverse Europese landen staan hoog in de misère-index. Bloomberg maakt een top 15 van de landen met de meest miserabele economieën.

Gierende inflatie en torenhoge werkloosheid zijn een ramp voor de samenleving. Op basis van hiervan vergeleek Bloomberg de economische gegevens voor dit jaar van 51 landen, waaronder de landen van de eurozone. Bloomberg’s misère-index is eenvoudig samengesteld: vermenigvuldig het werkloosheidscijfer met het inflatiecijfer.

Toiletpapier-dealVenezuela zit diep in de problemen met een inflatie van 78,5 procent. Het land heeft al geruime tijd een chronisch tekort aan basisgoederen. Daar bovenop heeft het olie-exporterende land nu ook te kampen met een fors gedaalde olieprijs. Buurland Trinidad en Tobago bood Venezuela onlangs toiletpapier aan in ruil voor olie.

EU-landen in misère-top 15Naast Griekenland op 5, staan er diverse andere EU-landen in de misère-top 15. Spanje staat op 6, Kroatië op 8, Portugal op 10, Italië op 11 en Slowakije op 14. Ierland mist de top 15 maar net en zou op 16 uitkomen. In deze landen wordt de hoge notering vooral veroorzaakt door het hoge werkloosheidscijfer. Maar ook moet gezegd dat Bloomberg met 51 landen een vrij beperkte groep landen heeft onderzocht.Verder staan Rusland (7), Turkije (9), Colombia (12), Brazilië (13) en Indonesië (15) in de misère-index.Bloomberg misère top 15: 1) Venezuela2) Argentinië3) Zuid-Afrika4) Oekraïne5) Griekenland6) Spanje7) Rusland8) Kroatië9) Turkije10) Portugal11) Italië12) Colombia13) Brazilië14) Slowakije15) Indonesië

Lees meer op BC.nl