Nieuws Actueel

BNA: Herstel architectenbranche zet niet door

Van onze redactie 27 november 2014

De aanvankelijk positievere verwachtingen voor 2014 zijn bij veel architectenbureaus maar ten dele uitgekomen. Hun werkvoorraad bedraagt nu gemiddeld 3,5 maanden. In april was dat nog 3,6 maanden, een jaar geleden 3,3 maanden.

,,Van een duidelijke groei van de werkgelegenheid bij bureaus is geen sprake'', constateert BNA donderdag. De meeste bureaus spreken nog steeds van een kleine werkvoorraad. 38% rekent komend jaar wel op meer omzet, 34% verwacht een gelijkblijvende omzet en 29% gaat uit van een terugloop van de inkomsten.

Vooraan in bouwketen Architecten zitten vooraan in de bouwketen. Hun verwachtingen vormen een belangrijke indicator voor toekomstige bouwactiviteiten.

Het aanwezige herstel komt vooral van de particulieren, het domein van de wat kleinere bureaus. De aantrekkende huizenmarkt en de historisch lage hypotheekrente zorgen hier voor nieuwe opdrachten. Ook het verlaagde btw-tarief voor woningrenovaties draagt bij, stelt BNA.

Investeringen Daarnaast investeert het bedrijfsleven weer iets meer. Projectontwikkelaars en corporaties keren echter nog niet terug op de markt. De kantorenmarkt ligt zelfs vrijwel stil. Financiering van vooral grote projecten in Nederland blijft uiterst moeizaam.

Bij de BNA zijn ruim 1200 architectenbureaus aangesloten.