Nieuws Actueel

BN'ers durven niet naar Afrika: tv-actie op losse schroeven

Van onze redactie 19 november 2014

Daardoor zijn er te weinig pakkende beelden om een complete televisieuitzending mee te vullen.

Dat zegt woordvoerder Jos de Voogd van het actiecomité van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Volgens De Voogd was het belpanel in de studio snel gevuld met BN'ers, maar durft geen enkele Nederlandse ster het aan om voor tv-opnames naar Sierra Leone te gaan. Door het ontbreken van een avondvullende televisieuitzending wordt mogelijk fors minder geld opgehaald voor Giro 555.

Angst De Voogd laat weten dat weinig Nederlandse cameraploegen zijn afgereisd naar de landen die met ebola kampen. Problemen met de verzekering spelen een rol, maar volgens De Voogd zorgt met name de 'totale angst' voor het virus voor afwijzingen van BN'ers. "De beschikbare tv-beelden zijn van mensen in pakken, teams die lijken in zakken weghalen, begrafenissen en ebola-behandelcentra. De impact op de gemeenschap is moeilijk te vatten in beeld", zegt De Voogd.

Een woordvoerder van de publieke omroep bevestigt dat het lastig is om een tv-avond te vullen met de bestaande beelden. Of de tv-avond er komt, is daarom zeer twijfelachtig. "Uitgangspunt is nu dat de bestaande programma's op de actie kunnen inhaken", laat de NPO-woordvoerder weten.