Nieuws Actueel

Boegbeeld Veenman gaat niet het zoveelste dikke rapport schrijven

Van onze redactie 12 februari 2015

Daarbij zal hij ook de samenhang met drie andere economische locaties (XL-Park, Kennispark, Thalesterrein) bezien.

Geen dikke rapportenDe topteam-leider, werktuigbouwkundige en voormalig president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen, gaat in Twente niet het zoveelste dikke rapport schrijven. „Het is zaak hier bedrijven en instelling te verbinden”, zei Veenman woensdag tijdens zijn presentatie. „En nagaan welke kansen materialen en de maakindustrie bieden op deze plek. Voordeel is dat er tegenwoordig steeds meer belangstelling is voor materialen en de wijze waarop je dingen maakt.”

OvernameFred de Graaf, waarnemend burgemeester van Enschede, gaf woensdagmiddag in Zwolle aan de andere dertien Twentse gemeenten ‘mee te nemen’ bij plannen met een Twents belang. Daarover bestaat, onder meer naar aanleiding van de berichtgeving over de mogelijke overname van de aandelen van het XL-Park door de provincie, grote twijfel bij de gemeentebesturen van Hengelo, Almelo, Oldenzaal en Borne.

OndernemersDe vier colleges stuurden daarover dinsdag een boze brief richting Enschede. De Graaf, laconiek: „Ach, ik ben wel wat gewend. Voor dit plan kon niet eerst uitgebreid met andere gemeenten worden overlegd. Dat zou ons een half jaar of langer hebben gekost. Die tijd is er niet. Er moet tempo worden gemaakt om voor banen te zorgen.” Het woord is nu aan het bedrijfsleven. De Graaf: „Ondernemers moeten het doen. Niet de overheid.”

Foto: Aad Veenman (Hollandse Hoogte)