Nieuws Actueel

Boek ‘Starten in Duitsland’: Tips voor ondernemers die de grens over gaan

Van onze redactie 13 november 2014

Nu het herstel van de economie op zich laat wachten, willen steeds meer Nederlandse ondernemers de Duitse markt op. „Duitsers doen graag zaken met Nederlanders”, zo weet Jan Temmink, die jarenlang in Duitsland werkte. „Dat hebben we voor op veel anderen. Maar Duitsers zijn formeler en minder uit de losse pols dan wij. Dat is een van de valkuilen. Een aardig mondje Duits spreken is niet voldoende. Je moet zorgen dat je je documentatie voor elkaar hebt, dat je website en je powerpointpresentatie in perfect Duits zijn vertaald.”

Kansen in Zuid-Duitsland

De deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen zijn favoriet bij Nederlandse ondernemers. Temmink verbaast zich er over dat er maar weinigen zijn die het verderop proberen. „In Zuid-Duitsland zitten de grote machinebouwers en de automotive industrie. Daar liggen grote kansen voor co-creatie.”

Het zijn slechts enkele tips van Temmink. In het 111 pagina’s tellende boek ‘Starten in Duitsland’ geven Luimes en hij ondernemers nog meer handvatten om de Duitse markt te veroveren. Meer informatie is te vinden op www.starteninduitsland.nl. Het boek kost 22,50 euro.

Foto: Lars Smook