Nieuws Actueel

Boekwinkel wordt antiek

Rik Nizet 5 maart 2015

Antieke boekwinkel groot

Het aantal boekwinkels in Nederland neemt af en dat geldt ook voor de omzet die ze draaien, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

In 2007 telde Nederland nog bijna duizend boekwinkels, vorig jaar waren er daar nog ongeveer achthonderd van over. Zij waren samen goed voor een omzet van circa 400 miljoen euro. Dat is 20 procent minder dan in 2012 toen nog voor een half miljard aan boeken, tijdschriften en kranten over de toonbank ging.

Online winkelenOnline winkelen doet ook hier net als in andere branches zijn invloed gelden. Zo steeg het aantal internetgebruikers dat weleens online een boek, krant of tijdschrift koopt in de periode 2007 en 2013 met ruim een kwart.

ProvincieIn Friesland zijn zeven boekwinkels per 100.000 inwoners. Hiermee heeft Friesland de meeste boekwinkels per inwoner. Limburg telt nog geen drie boekwinkels per 100.000 inwoners en is de provincie met de minste boekwinkels per inwoner. In absolute zin zijn de meeste boekwinkels te vinden in Zuid-Holland (175).

In orde van grootte is het aantal boekwinkels in Nederland te vergelijken met het aantal viswinkels en parfumerie- en cosmeticazaken. De meeste Nederlandse winkels zijn kledingzaken. Daar zijn er ruim 16.000 van.