Nieuws Actueel

Boeren castreren varkens toch weer

Van onze redactie 22 december 2014

Slachterijen beboeten boeren die ongecastreerde varkens aanleveren. De kortingsbedragen lopen zo hoog op, dat boeren zich gedwongen voelen hun mannetjesbiggen (beren) weer te gaan castreren.

Die trend staat haaks op de afspraak om uiterlijk 1 januari 2015 te stoppen met het castreren van varkens. Slachterijen, varkenshouders en supermarkten kwamen dat in 2007 met elkaar, de Dierenbescherming en de overheid overeen.

Een beer levert boeren al 3 tot 4 euro minder op dan een vrouwtje of gecastreerd dier. Een aantal slachterijen, waaronder Van Rooi in Helmond, trekt daar nog eens 12 euro per dier vanaf als de boer te veel beren aanlevert. De prijzen voor varkensvlees zijn al laag, maar de markt voor berenvlees is compleet ingestort. Dat noopt sommige boeren om hun biggen weer te castreren. Om hoeveel het gaat, is niet bekend. Varkenshouders en veehandelaren schatten dat het om een paar procent gaat. "Maar als de markt voor berenvlees zo slecht blijft, kan dat binnen een paar maanden oplopen tot 30 procent", zegt een veehandelaar die anoniem wil blijven.