Nieuws Actueel

Boete van 1500 euro voor UberPOP-chauffeurs

Lotte Grimberg 13 oktober 2014

De vier chauffeurs die afgelopen weekend in Amsterdam werden opgepakt omdat ze taxiritjes aanboden via de illegale app UberPOP, moeten ieder 1500 euro betalen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) gaat het om zogeheten first offenders, waar dit bedrag voor geldt.

MeerijdenDe bestuurders kunnen nog bezwaar maken tegen de boete. Een woordvoerder van Uber, het bedrijf achter UberPOP, zei maandag dat ze het geld niet zullen betalen en de zaak laten voorkomen bij de rechter. "We zijn het oneens dat er boetes worden uitgedeeld aan een dienst die particulieren met elkaar laat meerijden. De boetes lijken in het geheel niet op zijn plaats.''

Mystery guestsVia de app kunnen particuliere autobezitters mensen laten meerijden tegen betaling. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hield zaterdag controles in samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM) en de politie. Daarbij werden mystery guests ingezet die de chauffeurs op heterdaad betrapten. Het is de eerste keer in Nederland dat werd gecontroleerd op het gebruik van UberPOP. De ILT zette eerder al grote vraagtekens bij de dienst, omdat er eigenlijk sprake is van illegaal taxivervoer. Toch maken veel mensen gebruik van de app, omdat een taxiritje op deze manier stukken goedkoper is dan bij reguliere taxibedrijven.