Nieuws Actueel

Boete voor bijna-ramp rangeerterrein Kijfhoek

Van onze redactie 11 december 2014

Die straf krijgen ze voor hun verantwoordelijkheid voor de bijna-ramp op 14 januari 2011 op rangeerterrein de Kijfhoek. De autoriteiten vreesden enorme ontploffingen als lpg-wagons in de buurt vlam zouden vatten.

Verantwoordelijk De rechtbank in Rotterdam vindt de 2 bedrijven verantwoordelijk voor het veroorzaken van de brand van een treinwagon met ethanol op het rangeerterrein. De bijna-ramp ontstond toen de wagon tijdens het rangeren tegen een lege wagon botste. De wagon met ethanol brandde urenlang. Een deel van de snelweg A16 moest voor enige tijd worden afgesloten.

Ook woningen in de directe omgeving werden ontruimd. De omgeving zat lang in spanning, omdat een ramp dreigde.

Volgens de rechters hebben beide bedrijven voorschriften overtreden. Daardoor zijn ze verantwoordelijk voor het veroorzaken van de brand en het veroorzaken van een gevaarlijke situatie op het spoor.

ProRail en Keyrail Ook hebben ProRAil en Keyrail niet goed opgetreden tijdens het bestrijden van de brand, concludeert de rechtbank. Zo waren onder meer de blusputten niet goed gemarkeerd. ,,ProRail en Keyrail hebben door hun handelen bewust het risico genomen dat er in een dichtbevolkt gebied een ontploffing met verstrekkende gevolgen had kunnen gebeuren. Dat dit niet is gebeurd, is te wijten aan geluk.''