Nieuws Actueel

Boete voor KPN en Vodafone

Lotte Grimberg 27 januari 2015

KPN en Vodafone krijgen boetes van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor het overtreden van de regels voor netneutraliteit. Dat maakte de toezichthouder dinsdag bekend. KPN moet 250.000 euro betalen en Vodafone 200.000 euro.

Wifi-hotspotsKPN krijgt de boete omdat het op zijn gratis wifi-hotspots diensten blokkeerde, bijvoorbeeld sommige vormen van internetbellen. Het is voor aanbieders van internet verboden om te bepalen wat hun klanten op internet wel en niet kunnen doen.

TelecombedrijfVodafone wordt bestraft omdat het klanten via een app naar betaalzender HBO liet kijken, zonder de daarbij verbruikte data in rekening te brengen. Op die manier stuurde het telecombedrijf zijn klanten in wat zij op internet deden en ook dat is niet toegestaan, aldus de ACM.

InternetmogelijkhedenKPN stelde in een reactie dat het inderdaad de regels heeft overtreden, maar dat het zich slechts gedeeltelijk herkent in de feiten die de ACM opsomt. Verreweg het grootste deel van de gebruikers is volgens het telecomconcern niet beperkt in de internetmogelijkheden.

SurfenDaarbij gaat KPN er vanuit dat de meeste klanten de hotspots gebruiken voor surfen op internet, e-mail, social media, synchroniseren van de agenda en het luisteren van muziek. "Al deze toepassingen hebben altijd gewerkt op de gratis dienst, hierin is dus niemand beperkt'', aldus een woordvoerder.