Nieuws Actueel

Boetes voor KPN en Vodafone

Van onze redactie 27 januari 2015

KPN krijgt de boete omdat het op zijn gratis wifi-hotspots diensten blokkeerde, bijvoorbeeld sommige vormen van internetbellen. Het is voor aanbieders van internet verboden om te bepalen wat hun klanten op internet wel en niet kunnen doen.

Vodafone wordt bestraft omdat het klanten via een app naar betaalzender HBO liet kijken, zonder de daarbij verbruikte data in rekening te brengen. Op die manier stuurde het telecombedrijf zijn klanten in wat zij op internet deden en ook dat is niet toegestaan, aldus de ACM.

KPN

KPN stelde in een reactie dat het inderdaad de regels heeft overtreden, maar dat het zich slechts gedeeltelijk herkent in de feiten die de ACM opsomt. Verreweg het grootste deel van de gebruikers is volgens het telecomconcern niet beperkt in de internetmogelijkheden.

Daarbij gaat KPN er vanuit dat de meeste klanten de hotspots gebruiken voor surfen op internet, e-mail, social media, synchroniseren van de agenda en het luisteren van muziek. ,,Al deze toepassingen hebben altijd gewerkt op de gratis dienst, hierin is dus niemand beperkt'', aldus een woordvoerder.