Nieuws Actueel

Bom op nephandel

Rik Nizet 25 september 2015

Nephandel nike schoenen groot

Bij een grote actie deze week is een bende opgerold die zich volgens het Openbaar Ministerie op grote schaal schuldig heeft gemaakt aan de handel in vervalste merkartikelen. In totaal werden vijftien verdachten opgepakt. Van hen zijn er elf weer vrij. Meer arrestaties en invallen sluit het OM niet uit.

Door heel Nederland zijn meer dan vijftig opslagplaatsen en zes woningen doorzocht. Daarbij zijn ruim 100.000 stuks kleding, parfum, horloges, schoenen en tassen in beslag genomen en 4.200 losse merkemblemen. Maar er werden ook explosieven, zwaar vuurwerk, vals geld, gestolen goederen, waterpijptabak (1.360 kilo), (nep)wapens, 8,5 kg hennep en benodigdheden voor een kwekerij gevonden.

Sigaretten en velgenOok werden er duizenden merkvervalste sigaretten en racefietsvelgen in beslag genomen. De spullen vertegenwoordigen een geschatte waarde van ruim vier miljoen euro. De vervalste artikelen zijn vernietigd.

BankrekeningenHet OM heeft verder beslag gelegd op een aantal panden. Dat gebeurde ook met meer dan 55.000 euro aan contant geld, auto's en een aantal bankrekeningen van de verdachten.

Beverwijkse BazaarEen van de grote acties werd zaterdag uitgevoerd 'rondom' de Beverwijkse Bazaar. Er lopen onderzoeken naar de op deze bazaar te koop aangeboden artikelen. Inmiddels is volgens het OM vastgesteld dat meerdere ondernemers daar merkvervalste kleding, tassen, parfums en schoenen hebben aangeboden.

Van de elf vrijgelaten verdachten moet er een aantal voor de rechter verschijnen. Anderen hebben een taakstraf of geldboete gekregen.

OpslagruimtenHet OM gaat een bijeenkomst houden voor bedrijven die opslagruimten verhuren. Verdachten van de handel in vervalste merkartikelen maken hier namelijk veel gebruik van. "Zij worden nader voorgelicht over hoe zij dit soort criminaliteit mee kunnen helpen voorkomen."

Giftige stoffenVolgens het OM heeft de handel in nepartikelen niet alleen ernstige economische gevolgen. Ze kunnen ook gevaarlijk voor de gezondheid zijn. "Denk aan het gebruik van medicijnen, parfums of cosmetica waarbij giftige stoffen worden gebruikt, of gebrekkige auto- en fietsonderdelen.'' Ook wordt er op gewezen dat producten op een ondeugdelijke manier kunnen zijn gemaakt.