Nieuws Actueel

Bommenlegger Jumbo 'wil alleen schade veroorzaken'

Lotte Grimberg 9 juni 2015

De Jumbo-filialen in Groningen zijn al weken in de greep van een mysterieuze bommenlegger. Bij twee Jumbo-supermarkten in Groningen werden afgelopen weken explosieven geplaatst. Zaterdag kwam daar nog een valse bommelding bij. "We gaan zeker niet uit van een grappenmaker", vertelt politiechef Monique Pennings.

Lees ook:Schok na bom bij JumboEen kleine maand geleden op 8 mei begon de schrik voor de Jumbo. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een explosief aangetroffen bij het Jumbo-filiaal aan de Wilhelminakade in Groningen. De Explosieven Opruimings Dienst kwam meteen in actie en maakte de bom onschadelijk.

Aanzienlijk gevaarlijkerZondagavond 31 mei was het weer raak. Dit keer was de Jumbo aan het Groningse Overwinningsplein het doelwit. Het explosief ontplofte, waardoor het raam en het kozijn van de supermarkt beschadigd raakte. Gelukkig raakte niemand gewond. Al snel werd de conclusie getrokken dat de twee explosieven verband met elkaar hadden. "Hoewel het explosief bij de Wilhelminakade aanzienlijk gevaarlijker was dan die bij het Overwinningsplein komt de werking van beide explosieven sterk overeen", aldus politiewoordvoerder Paul Heidanus.

BomverkennersNa de twee gevonden explosieven besloot de politie streng te gaan surveilleren bij Jumbo supermarkten in Groningen in de hoop dat de bommenlegger zich terug zou trekken. Maar zonder succes. Afgelopen zaterdag kwam namelijk de derde bommelding binnen bij het politiebureau. Bomverkenners hebben urenlang gezocht naar de bom, maar vonden niks. "Ik was boodschappen aan het doen toen we te horen kregen dat we naar buiten moesten. Nu sta ik hier. Mijn booschappen staan nog binnen en mijn auto beneden in de parkeergarage. Ik kan nergens bij", vertelt één van de klanten.

De supermarkt hield zijn adem in tijdens de zoektocht naar de bom. Maar na uren in spanning te hebben gezeten, konden ze opgelucht adem halen. "Niettemin vinden wij het vervelend dat onze klanten, medewerkers en andere aanwezigen deze overlast en vervelende situatie hebben moeten ondergaan", stelt de Jumbo in een verklaring.

Bommelding? #jumbo Euroborg Groningen. Mensen met volle winkelwagens nr buiten... pic.twitter.com/ivHb73PXou

— Rianne Schuurman (@rianneschuurman) 6 juni 2015

ControlerenDe zoektocht duurde volgens politiechef Monique Pennings zo lang omdat de enorme Jumbo grondig moest worden bekeken. "Een plasje onder een pak sap is al verdacht. Later blijkt dan dat iemand gewoon een slok heeft genomen tijdens het winkelen, maar je moet alles controleren", aldus Pennings.

SerieusOp een bewonersbijeenkomst werd aan de Groningse burgemeester Peter den Oudsten de vraag gesteld of een veilig bezoek aan Jumbo nog mogelijk is. Volgens Den Oudsten is daar geen garantie toe. "Er zijn nu daadwerkelijk twee explosieven gevonden, dus het is serieus", zegt hij.

DierenactivistDe speculaties over de dader of daders rijzen de pan uit. Zo zou het kunnen gaan om een boze ex-medewerker van de Jumbo. Andere denken dat het gaat om een dierenactivist die protesteert tegen de plofkip. De politie wil geen van beide bevestigen of uitsluiten.

BommenleggerWie daadwerkelijk verantwoordelijk is voor het plaatsen van de explosieven is nog onbekend. Wel heeft de politie een aantal sterke aanwijzingen. "De man heeft een apart loopje, waaraan hij herkent kan worden. Daarnaast is op de vrijgegeven beelden te zien dat de man iets dat lijkt op een hoed, muts of pet op zijn hoofd heeft", vertelt een woordvoerder van de politie in de hoop de gouden tip binnen te krijgen.

SlachtoffersBang dat de dader door gaat slaan, is de politie niet. "We zien wel dat het hem niet om slachtoffers te doen is. Hij wil vooral schade veroorzaken", vertelt Heidanus.

Om de bommenlegger(s) zo snel mogelijk op te pakken besteedt Opsporing Verzocht vanavond aandacht aan de zaak. De uitzending is te zien op NPO 1 om 20:30 uur.