Nieuws Actueel

Bonden in actie voor cao rijksambtenaren

Van onze redactie 18 november 2014

Kaderleden en mensen van een lokaal actiecomité komen ’s ochtends vroeg in actie in Balkbrug, Den Haag en Leeuwarden. Zij gaan de ambtenaren daar informeren over de huidige situatie en hen motiveren om met de bonden actie te voeren voor een nieuwe cao. Het is een van de eerste stappen in een campagne die waarschijnlijk lang zal duren, zeggen Abvakabo FNV, AC Rijksvakbonden, CNV Publieke Zaak en CMHF.

Grote financiële achteruitgang ,,1400 dagen zonder cao betekent feitelijk een grote financiële achteruitgang voor rijksambtenaren. Uit informele gesprekken blijkt dat minister Blok niet van plan is om 'zijn' ambtenaren hiervoor te compenseren. Ja, door het versoberen van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Oftewel, de overbekende sigaar uit eigen doos. Bespottelijk en daarom komen we nu in actie'', zegt Marco Ouwehand, cao-onderhandelaar bij Abvakabo FNV.

De cao Rijk is sinds 1 januari 2011 verlopen. De onderhandelingen voor een nieuwe cao strandden in februari dat jaar nadat er geen afspraken over bezuinigingen en loonontwikkeling konden worden gemaakt. Op 14 mei dit jaar hebben de bonden nog overleg gevoerd met minister Stef Blok (Rijksdienst), maar dit gesprek is volgens de bonden ,,teleurstellend verlopen''.