Nieuws Actueel

Bonden: Ontslag met botte bijl bij V&D

Bram de Vrind 13 maart 2015

De vakbonden FNV en CNV ruziën met V&D over de manier waarop het warenhuisconcern opereert rond het ontslag van vijftig medewerkers van het servicecentrum op het hoofdkantoor in Amsterdam.

Lees ook:

De wilde feestjes van V&D-baas Marc Leder Gesloopt door durfkapitalisten Alles over problemen V&D V&D maar betalen, en Sun Capital is de lachende derde Zonder huurverlaging was V&D failliet

De boventallige medewerkers kregen onlangs een brief van uitkeringsinstantie UWV met het verzoek verweer te voeren tegen hun ontslag. Dat betekent dat V&D een reorganisatie doorzet, zonder het advies van de ondernemingsraad af te wachten en zonder dat er een sociaal plan is, zeggen de bonden. Ze vinden de handelswijze van V&D niet door de beugel kunnen.

Op de hoogte gebrachtV&D ontkent dat het al met de uitvoering van het ontslag is begonnen. Het concern zegt 'uiteraard' het advies van de OR te zullen afwachten en verwacht dat advies binnen enkele weken. "De betrokken mensen zijn persoonlijk op de hoogte gebracht van de route die wordt gevolgd", staat in een verklaring.

Fatsoenlijk sociaal planDe vakbonden gaan maandagavond met V&D om de tafel in een poging alsnog 'een fatsoenlijk sociaal plan' tot stand te brengen voor de betrokken werknemers. Dat gebeurt overigens op uitnodiging van de directie van het winkelbedrijf.

LoonofferFNV en CNV benadrukken dat dit gesprek niet gaat over het loonoffer. De onderhandelingen hierover zijn nog niet op gang gekomen, nadat de rechter V&D vorige maand had verboden eenzijdig een loonsverlaging door te voeren.

Verstoorde verhoudingenBegin deze maand spraken de vakbonden met V&D af dat de leiding eerst de winkelvloer opgaat om de verstoorde verhoudingen met het personeel te herstellen. De gang van zaken rond het ontslag van de servicemedewerkers draagt 'absoluut' niet bij aan het herstel van het vertrouwen, aldus de vakbonden.

V&D-baas vraagt loonoffer, koopt miljoenenhuisMarc Leder, mede-oprichter van Sun Capital en V&D-eigenaar, wil koste wat het kost het warenhuis van de ondergang redden door het inhouden van 5,8 procent van het salaris van zijn medewerkers. Ondertussen koopt Leder een nieuw huis van 20 miljoen euro in de Hamptons, Long Island bij New York.

Voorlopig van de ondergang geredV&D lijkt voorlopig te zijn gered van een faillissement. De warenhuisketen heeft naar eigen zeggen met een meerderheid van de betrokken partijen een akkoord bereikt die de basis vormt voor de herstructurering van het bedrijf. Daardoor kan V&D uiterlijk midden deze week beschikken over voldoende werkkapitaal om aan zijn verplichtingen te voldoen.

Historie: Van trendsetter tot sufferdjeV&D is bijna niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Met 63 vestigingen kent de keten in bijna elke (middel)grote stad wel een eigen warenhuis. Van de bijbehorende restaurants van La Place zijn er, inclusief kleinere broodjeszaken en cafés, zo'n 250 filialen. Het winkelbedrijf werd in 1887 opgericht door de zwagers Willem Vroom en Anton Dreesmann.