Nieuws Actueel

Bondsdag stemt in met btw-verlaging op gas en stadsverwarming

Het Duitse parlement heeft ingestemd met een verlaging van de btw op aardgas en stadsverwarming. Het belastingtarief wordt van oktober tot eind maart 2024 verlaagd van 19 naar 7 procent. Daarmee komt Berlijn huishoudens tegemoet in de stijgende energiekosten.

ANP 30 september 2022

ANP300922133 1

De Duitse minister van Financiën Christian Lindner, rechtvaardigde de belastingverlaging door te stellen dat "de staat niet mag profiteren van het feit dat het leven voor de mensen duurder wordt".

Het Duitse kabinet riep energieleveranciers op om het volledige bedrag van de heffingskorting door te berekenen aan de consument. Volgens een berekening van vergelijkingsportaal Verivox zou de korting een gezin met een gasverbruik van 20.000 kilowattuur jaarlijks zo'n 366 euro kunnen opleveren.

13 miljard euro

Ongeveer de helft van alle woningen in Duitsland wordt verwarmd met gas. Circa 14 procent van de huizen, vooral in Oost-Duitsland, wordt verwarmd met stadsverwarming. Het ministerie van Financiën berekende dat er tot 13 miljard euro minder de schatkist binnenstroomt als gevolg van de belastingverlaging.

De Bondsdag heeft ook groen licht gegeven voor belastingvrije uitkeringen die werkgevers aan werknemers mogen uitkeren om daarmee de inflatie op te vangen. Tot eind 2024 zullen bijdragen tot 3000 euro belastingvrij zijn.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws