Nieuws Actueel

Bonenkwekers Zeeland: eet meer bonen

René Hoonhorst | Foto: Camile Schelstraete 17 december 2015

Bruine bonen

Leden van de 'Bruine Bonen Telers Vereniging Biervliet en omstreken' haalden de laatste twee jaar goede opbrengsten, maar slagen er niet in de bonen te slijten. Dat staat vandaag in de PZC.

Als heel Nederland één dag bruine bonen op het menu zet, is de bonenberg bij groothandel Termont en Thomaes in Biervliet weggewerkt. Van een ramp is geen sprake, maar het zou voor de Zeeuws-Vlaamse (de vereniging heeft leden van d'Ee tot Hontenisse) bonentelers wel een opluchting zijn als de bruine boon weer wat meer in de gratie komt.

Secretaris Reggie Buijsse geeft toe dat de breuk met conservenfabrikant Hak er steviger inhakt dan eerder gedacht. De Zeeuws-Vlaamse telers leverden het leeuwendeel van hun bonen decennialang aan Hak, maar konden vorig jaar niet tot overeenstemming komen. “Niet alleen omdat ze voor een aantal jaren een lage prijs wilden bedingen, maar ook omdat ze allerlei bijkomende eisen stelden. Aan een mandaat vooraf kunnen we ons niet binden.”

Nieuwe afnemers zijn de laatste twee jaar slechts mondjesmaat gevonden. Dus kan Buijsse zich de vraag of de telers hun bonen bij de verkeerde partijen te week hebben gelegd voorstellen. Maar dat de bruine bonen niet de schuur uitvliegen, ligt toch vooral aan de consument. “Die zet de boon niet op tafel. De bruine boon begint al een beetje een vergeten groente te worden”, constateert Buijsse.