Nieuws Actueel

'Booking.com speelt vals'

Van onze redactie 24 december 2015

Bookingcomspeeltvalsconcurrentieaanvaring1065

De internationale hotelboekingssite Booking.com is opnieuw in aanvaring gekomen met de autoriteiten. Volgens het Bundeskartellamt maakt de Amsterdamse website nog altijd afspraken met hoteleigenaren die de concurrentie verstoren. Booking.com ontkent dat en gaat in beroep tegen de uitspraak van de Duitse concurrentiewaakhond, schrijft De Volkskrant.

De kwestie speelde eerder dit jaar ook al en draait om de eisen die Booking.com stelt aan de deelnemende hotels. De site eiste voor zichzelf de laagste kamerprijzen, de hoogst mogelijke beschikbaarheid en de gunstigste boekingsvoorwaarden op, zowel online als op andere boekingskanalen. Nadat Europese concurrentiewaakhonden daarop aansloegen en maatregelen eisten, paste Booking.com in juli de 'beste prijsgarantie' aan. Daarbij mogen hotels hun kamers op andere sites goedkoper aanbieden. Maar op de eigen site van het hotel mag de kamer niet goedkoper zijn dan bij Booking.com.

Ook na die aanpassing wordt de concurrentie tussen boekingssites en tussen de hotels zelf gehinderd, stelt het Bundeskartellamt. Volgens de Duitse toezichthouder hebben hotels geen prikkel om lagere prijzen te rekenen als ze op de eigen site een hogere prijs moeten rekenen. Om dezelfde reden wordt de toegang voor nieuwe boekingssites bemoeilijkt, stellen de Duitsers. Het heeft voor hotels geen zin om met nieuwe partijen in zee te gaan, als ze er op de eigen hotelsite toch niks mee kunnen. Ook die afspraak kan niet door de beugel en moet uiterlijk eind volgend maand uit alle contracten met Duitse hotels geschrapt zijn, aldus het Bundeskartellamt. Hotels moeten in vrijheid hun prijzen kunnen bepalen, daarvan heeft de klant uiteindelijk het meeste profijt, stelt de toezichthouder.

Booking.com zal in afwachting van het eigen beroep gehoor geven aan het besluit. Het bedrijf vindt echter dat het Bundeskartellamt meer moet onderkennen dat websites als Booking.com de consument transparantie bieden. Die kan op Booking.com immers makkelijk en snel een hotel zoeken. De afspraken waarover het nu gaat, zouden daarbij juist concurrentiebevorderend werken, aldus het bedrijf. Booking.com wijst er verder op dat toezichthouders in andere landen heel anders oordelen. In elf Europese landen, waaronder Nederland, werden de veranderingen wel voldoende gevonden, aldus de site in een persverklaring.