Nieuws Actueel

BOOST: actieagenda voor Smart Industry in Oost-Nederland

Van onze redactie 10 februari 2015

Dat staat in de actieagenda BOOST, die is geschreven voor Oost-Nederland. De gedeputeerden Van Hijum (Overijssel) en Traag (Gelderland) namen de actieagenda maandagmiddag in ontvangst in Deventer. Er komen ook in Twente zogeheten 'fieldlabs', proeftuinen waar bedrijven kunnen experimenteren met nieuwe technologische toepassingen. In Hengelo komt er een fieldlab bij Thales voor de praktische toepassing van beveiligde uitwisseling van data. Op de UT komt een fieldlab voor de ontwikkeling van thermoplastische composieten.

Geld voor uitvoering Smart Industry via provincies en 'Brussel'

Het maken van een actieplan voor Smart Industry is een initiatief van minister Henk Kamp van economische zaken. Thales-topman Gerben Edelijn en Saxion-directeur Wim Boomkamp maakten deel uit van het landelijke Team Smart Industry, dat in april vorig jaar zijn rapport presenteerde op de Hannover Messe.

Nu is er dus een vertaling van het plan voor Oost-Nederland. Geld voor uitvoering van de plannen moet van de provincies en van de EU komen. Afgelopen weekeinde werd bekend, dat Overijssel en Gelderland samen op een subsidie van 100 miljoen euro kunnen rekenen uit het Europees fonds voor de regionale ontwikkeling (Efro). MKB-bedrijven die willen innoveren en gebruik willen maken van een fieldlab kunnen bijvoorbeeld een innovatie voucher van 10.000 euro aanvragen bij de provincie Overijssel,

Er zijn nog de nodige hobbels te nemen

Uit een onderzoek van de schrijvers van BOOST onder ruim 200 ondernemers in Oost-Nederland is gebleken, dat er nogal wat hobbels te nemen zijn. Geldgebrek om te kunnen vernieuwen, onzekerheid over toekomstige (Europese) wet- en regelgeving en angst om kennis te delen (dat is een voorwaarde) zijn belangrijke hobbels.

De volledige actieagenda BOOST voor Smart Industry in Oost-Nederland is te vinden onder het kopje 'Regionale rapporten' op de Kennis & Trends-pagina van deze website.

Foto: Charel van Tendeloo