Nieuws Actueel

Bosatlas van het voedsel: Meer overgewicht dan honger

Van onze redactie 20 november 2014

70-plusserseten het meeste fruit. Een gemiddelde Nederlander snoept per jaar nog niet half zoveel chocolade als een Belg. Een 3de van alle akkers in de wereld wordt gebruikt om veevoer te produceren. En wist u dat een kilo tomatenzaad meer waard is dan een kilo goud? 50.000 euro betaalt een tuinder ervoor. Daarmee kan hij 8 hectare tomaten telen. Als hij die verkoopt, levert dat zo'n 3,5 miljoen euro op. In de winkel betaalt u 3 keer zoveel voor een kilo tomaten als de tuinder ervoor krijgt.

Thema-atlas De 1ste Bosatlas van het voedsel, die donderdag verschijnt, staat bol van feiten. Talloze kaarten en infographics brengen in beeld hoe ons voedsel wordt geproduceerd, hoe we het consumeren en wat de gevolgen daarvan zijn op bijvoorbeeld het milieu. Met 116 pagina's is de atlas dunner dan zijn beroemde broer, de Grote Bosatlas. De uitgave past in de lijn van thema-atlassen die Noordhoff de afgelopen jaren al heeft uitgebracht: er is een Bosatlas over het klimaat, over energie, over ondergronds Nederland. Er is een versie over Nederland waterland. "Voedsel is een thema dat net als die onderwerpen volop in de maatschappelijke belangstelling staat", verklaart redacteur Henk Leenaers.

Niet alleen als blijkt dat ermee gesjoemeld is, zoals in de paardenvleesaffaire. "Eten is een onderdeel geworden van onze lifestyle. Kookboeken zijn populairder dan ooit, chef-koks zijn tv-sterren geworden. Tegelijkertijd eten we steeds meer kant- en klaarmaaltijden en snacken we wat af. Op de wereld zijn nu meer mensen met overgewicht dan met honger."