Nieuws Actueel

Boter- en melkpoederprijzen dalen

Lotte Grimberg 20 augustus 2014

Na het wegvallen van Rusland als afzetmarkt zet de daling in prijs van boter en melkpoeder zich voort. Dat blijkt uit de noteringen van zuivelproducten die het Productschap Zuivel woensdag vaststelde op basis van vraag en aanbod.

100 kilogram verse boter daalde deze week 15 euro in prijs en doet nu 320 euro. Volle melkpoeder zakte met 10 euro tot 247 euro per 100 kilo en magere melkpoeder voor menselijke consumptie daalde met 25 euro tot 215 euro. Sinds eind juli zijn de prijzen van deze zuivelproducten met respectievelijk 6,4 procent, 16,6 procent en 18,3 procent gedaald.

MelkpoederprijsVolgens een woordvoerder van het productschap zit de markt in een neergaande trend en houdt de daling voorlopig aan. Het kelderen van de melkpoederprijs is mede het gevolg van een verminderde vraag uit China. Volgens hem wordt er te veel melk geproduceerd, nu de vraag is gedaald.

SupermarktenVooralsnog merkt de consument niets van de prijsdalingen. De afnemers van de betreffende zuivelproducten, de verwerkende industrie, zitten vast aan contracten, waardoor prijsdalingen niet gelijk in supermarkten te zien zijn. Het kan enkele maanden duren voordat de consument er iets van merkt, zegt een woordvoerder van de zuivelorganisatie.