Nieuws Actueel

Bouw stagneert door betontekort

De vraag naar beton in de regio groeit explosief door de sterk aantrekkende woningbouw. Betonfabrikanten kunnen die vraag amper aan en draaien overuren. Dat stelt de Bond van Fabrikanten van Betonproducten (BFBN).

Van onze redactie 7 december 2015

"Vrijwel alle fabrieken zitten vol en draaien maximaal", zegt BFBN-directeur Ton Pielkenrood. "Er zit een prop in de markt. Meer dan nu kan er niet geproduceerd worden. Hierdoor lopen de levertijden aan de bouw flink op."

Prefab-betonEr is een run op prefab-beton en de schaarste die daardoor ontstaat, dreigt de oplevering van veel nieuwbouwprojecten volgens de branchevereniging in gevaar te brengen. Donderdag meldde bijvoorbeeld Koopmans Bouw dat de oplevering van huizen in Harderwijk is vertraagd, omdat de betonfabrikant de vraag niet aankan en pas later kan leveren.

Nieuwbouwprojecten die de afgelopen jaren vanwege de crisis in de ijskast belandden, worden nu in korte tijd massaal op de markt gebracht.Minder fabrikanten, meer vraag"Door diezelfde crisis zijn de meeste betonfabrikanten de afgelopen jaren ingekrompen. Nu de vraag explosief groeit, kunnen ze daar niet adequaat op reageren", stelt Evert Hop van Betonindustrie De Veluwe uit Staphorst. De Staphorster betonfabrikant merkt het zelf ook: voor het eerst lukt het soms niet om aanvragen voor offertes te beantwoorden. "We komen er door de drukte soms gewoon niet aan toe."

Foto: Pixabay