Nieuws Actueel

Bouw verrassende koploper

Bram de Vrind 11 augustus 2015

Bouwplaats 335

Na jaren van malaise is de bouw dit jaar de snelst groeiende sector in Nederland. De groei wordt vooral gestuwd door de toename van de woningbouw. Dit stelt het economisch bureau van ING dinsdag in een sectorrapport.

De bouwproductie groeit volgens het rapport dit jaar naar verwachting met 5 procent. "Het vertrouwen van aannemers is de afgelopen twee jaar flink verbeterd en ligt momenteel al weer bijna op het niveau van voor de crisis van 2008. Het is vooral de woningbouw die het door de aantrekkende woningmarkt goed doet."

Begin 2015 viel de groei in de infrasector (wegenbouw) wel tegen. "De afgelopen maanden herstelt ook daar echter weer het vertrouwen bij ondernemers. De orders nemen weer toe waardoor we ook in de infrasector een volumestijging voor 2015 verwachten", aldus ING-econoom Maurice van Sante.

Van alle bedrijfssectoren laat de horeca met een nulgroei de laagste volumeontwikkeling zien. Hotels en restaurants zien de vraag wel verder aantrekken. De omzet van cafés blijft structureel achter, aldus ING. De groei van het aantal hotelkamers in Amsterdam is fors. De gemeente geeft aan dat spreiding gewenst is en nieuwe ontwikkelingen in het centrum ongewenst.

In de industrie zijn het vooral de machine- en transportmiddelenindustrie die het goed doen. Zo groeit naar verwachting de productie in de transportmiddelenindustrie met 8 procent en in de machinebouw met 4 procent.

In de detailhandel stijgen de omzetten in de supermarkten. De doe-het-zelfzaken en schoenenwinkels laten nog wel een daling zien en ook de zorgsector krimpt. Kleding en consumentenelektronica zien het volume licht stijgen, maar door prijsdalingen krimpt de omzet.