Aangeboden door HoutenHuizen.nu

Branded Content Bouw

Houtskeletbouw: hét antwoord op aangescherpte bouwregels

Woningen bouwen met hout in de fabriek in plaats van met steen op de bouwplaats: het is een sprong in het diepe. Elwin en Wilma van Steenbergen deden het met HoutenHuizen.nu: eigen ontwerpen voor rijwoningen en vrijstaande huizen van houtskelet.

Teun Ceelen 2 augustus 2020

Houten huizen houtskelet bouw stikstof uitstoor

Foto: Wouter van Assendelft.

Meer weten over houtskeletbouw en hoe dit voor jou voordelen kan opleveren? Lees dan hier verder.

Elwin en Wilma van Steenbergen behoren tot de jongere generatie die dingen graag anders doen. Die wil werd vijf jaar geleden nog eens versterkt, toen Elwin in Duitsland kennismaakte met ‘passief bouwen’, een bouwvorm die de warmte van de zon benut. Hij was gefascineerd door de hoge isolatiewaarde en luchtdichtheid van de woningen. Het smaakte naar meer en dat werd HoutenHuizen.nu, een aanvulling op bouwbedrijf Van Steenbergen in Kerkwijk.

Houten huizen vragen een radicaal nieuwe manier van werken: hoofdzakelijk in de fabriek. Misschien is dat wel de reden dat de meeste huizen in Nederland vooralsnog uit stenen en cement bestaan en het houten skelet vaker over de grens te bewonderen is. Daar kwam Van Steenbergen tot de overtuiging dat deze bouwvorm de toekomst heeft.

Strengere bouwregels

De voordelen ervan worden volgens hem alleen maar overtuigender nu de regels over stikstof, C02 en circulair bouwen worden aangescherpt. ,,Projectontwikkelaars en gemeenten zitten met de handen in het haar vanwege de vele eisen die aan woningen worden gesteld. Ze moeten betaalbaar zijn en met zo min mogelijk stikstof- en CO2-uitstoot tot stand komen.” Om er één element uit te lichten: bij de productie van betonnen prefab-elementen komt zo’n veertig procent meer C02 vrij dan bij houtskeletbouw. De ondernemer zag kansen: ,,Met deze ontwikkelingen in ons achterhoofd zijn we gaan samenwerken met een architectenbureau om met eigen ontwerpen voor rijwoningen de markt te betreden.” Een gedegen voorbereiding en de samenwerking met een architect en constructeur maken de sprong minder groot. ,,Voor ons is het behapbaar doordat we de afgelopen vijf jaar kennis hebben opgedaan van deze materie. De grootste verandering is dat je nu in het begin tot in detail moet plannen en uitwerken. Je bouwt in de fabriek: inclusief loodgieterswerk en elektriciteit.”

Dat is gunstig voor de Van Steenbergens: geen vertraging door weersinvloeden of eindgebruikers die, eigenlijk te laat, nog iets willen aanpassen. Nauwelijks faalkosten als gevolg van een partij die bouwtekeningen verkeerd leest. Met behulp van AutoCADtekeningen wordt in de fabriek de houtbewerkingsmachine direct aangestuurd. ,,Deze automatisering betekent ook dat we met minder vakmensen meer productie kunnen halen. Binnen enkele dagen zijn de woningen al wind- en waterdicht. En dat met grofweg tien procent minder kosten.”

Meer weten over houtskeletbouw en hoe dit voor jou voordelen kan opleveren? Lees dan hier verder.