Nieuws Actueel

Bouwbedrijf Stokkers in Enschede bestaat 100 jaar

Van onze redactie 10 september 2015

Stokkers Bouwbedrijf Lars Smook

"Maar wij willen, ondanks dat we nu een eeuw actief zijn in de aannemerswereld, vooral naar de toekomst kijken", zegt Arend Stokkers met nadruk. "Naar het voortbestaan van het bedrijf. Want daar is het bij ons altijd over gegaan." Zaterdag houden ze een open dag. Want Boekelo zal weten dat het dorp een 100-jarige heeft. In het dorp hangen spandoeken en staan borden.

Jonge, enthousiaste bouwvakkers "We hopen dat er veel mensen komen. Ook kinderen en jongeren. De jongste jeugd mag bij ons in de werkplaats timmeren en metselen. Waarom? Omdat we in de bouw jonge, enthousiaste bouwvakkers nodig hebben." Het is een stokpaardje van Arend Stokkers, die landelijk bestuursfuncties in de bouwwereld vervulde. "Hoe krijgen we jongelui weer zover dat ze voor prachtige beroepen als metselaar en timmerman kiezen?"

Papieren rompslomp "De jongere generatie moet het nu doen", zegt Arend Stokkers. Hij is daar blij mee. Merkte dat de papieren rompslomp, die ook in het aannemerswereldje opgang heeft gemaakt, niet zijn ding is. "Tegenwoordig moet je om een opdracht te krijgen meestal een plan van aanpak schrijven. Zeker bij de grotere opdrachtgevers als Saxion en Vredestein. Je moet je keuzes motiveren. Bijvoorbeeld: waarom kies je voor een iets duurdere onderaannemer en niet voor een goedkopere?"Stokkers moest in de jaren tachtig door de crisis in de bouw het aantal personeelsleden terugbrengen van 43 naar 8. Tussen 2008 en 2013 was er weer een crisis, maar ook die werd het hoofd geboden. Gaby Stokkers: "We hebben nu twaalf mensen in dienst, maar hebben een flexibele schil waarbij we onder meer zzp'ers inschakelen. Dat werkt." Specialisatie van het bedrijf is verbouwen of aanbouwen op een moment dat een fabriek of school vol-operationeel is. "Als wij er zijn, kan er gewoon doorgewerkt of doorgestudeerd worden. We noemen dat 'going- concern' bouwen."

Saxion Die competentie gebruikt Stokkers bijvoorbeeld in het hoger-, basis- en speciaal onderwijs. "Daar hebben we veel klanten. Wij weten hoe de gebouwen van Saxion in elkaar zitten. Vaak moet het gebeuren terwijl de organisatie waar we werken gewoon blijft draaien."

Bijzondere woningen Massaproductie, bijvoorbeeld rijtjeswoningen of complete woonwijken, daar beginnen ze bij Stokkers niet aan. "We doen wel woningbouw", legt Bart Stokkers uit. "Maar dan vaak voor bijzondere woningen, die meestal onder architectuur worden gebouwd. Wij vertalen graag de wens van de klant. Daar willen we in de toekomst ons vakmanschap graag voor inzetten."

Bart, Arend en Gaby Stokkers voor het pand aan de Kwinkelerweg. Foto: Lars Smook