Nieuws Actueel

Bouwbedrijf Trebbe krabbelt op na beroerde jaren in de bouw

Van onze redactie 15 juni 2015

Trebbe Carloter Ellen 1

Het Enschedese bedrijf maakte onlangs al een verdubbeling van de netto winst tot 2,2 miljoen euro bekend. Behoudens een kleine opleving in 2012, daalde de omzet bij Trebbe sinds vijf jaar. Ook die neerwaartse spiraal is doorbroken met een omzet van 137 miljoen in 2014. Dat is 7 miljoen meer dan een jaar eerder. Voor het eerst in lange tijd kwamen ook weer nieuwe opdrachten in het orderboek van utiliteitsprojecten: 37 miljoen euro.

Nooit rode cijfers

Maar hoe beroerd het in de achterliggende vijf jaren ook ging in de bouw, Trebbe belandde nooit in de rode cijfers. „De nieuwe realiteit is wel dat het bouwvolume structureel 30 procent is gedaald”, zegt Hein Trebbe senior (68). „Daar hebben we onze organisatie op aangepast. Dat we nooit in de verliezen zijn geraakt, komt ook doordat we efficiënter zijn gaan werken. De faalkosten zijn met zeker 10 procent gedaald.”

Net als veel andere bouwbedrijven, kromp Trebbe fors in. Het aantal werknemers bedroeg in 2007 nog 450, nu zijn het er 260. Daarvan werken er circa 60 in Enschede. De andere medewerkers zijn werkzaam bij de vestigingen in Zwolle, Nieuwegein, Groningen, Nijkerk (Dijkham Bouw) of Soest (Van den Hengel). Hein Trebbe sr.: „Qua personele omvang groeien we ook weer licht, al komen er relatief meer maandloners bij, zoals wij dat noemen, dan weekloners.”

Prefab

Met weekloners doelt Trebbe op bouwvakkers. Hein Trebbe junior (36), zoon van de algemeen directeur, wijst er in dat kader op dat er veel banen ‘van de bouwplaats naar de fabriek zijn verdwenen.’ „Als we vroeger 40 huizen bouwden, liepen er op de bouwplaats tussen de 10 en 15 bouwvakkers rond. Nu zijn dat er gemiddeld nog maar twee! Dat komt doordat woningen - bijvoorbeeld die van ons basiswonenconcept - tegenwoordig voor een belangrijk deel prefab worden aangeleverd.”

Hein Trebbe jr. (36) werkt sinds vijf jaar in het familiebedrijf als directeur van Trebbe Wonen. Hij leerde na zijn studie economie het vak bij ontwikkelaar Bohemen in Leidschendam. Trebbe jr. benadrukt dat binnen het bedrijf ‘niet de blinde ambitie bestaat om te groeien.’ „We moeten zorgen dat we onze marges op peil houden en verbeteren waar dat mogelijk is.”

Beleidswijziging

Trebbe moest in de achterliggende jaren voor enkele miljoenen afboeken op grondposities. Daarom verwerft het bedrijf nu alleen nog grond als er binnen afzienbare tijd ook gebouwd kan worden. „Dat is een beleidswijziging. Van onze woningbouwomzet komt de helft uit eigen ontwikkeling en een kwart uit ontwikkeling voor derden. Het resterende kwart is voor corporaties en beleggers.”

Trebbe bouwt nu weer circa 700 woningen per jaar. Hein Trebbe sr.: „Als we dat volume kunnen vasthouden, zijn we tevreden.” Hij kondigde in 2011, bij het 100-jarig bestaan, zijn afscheid aan, maar zit er nog steeds. Trebbe moet er zelf om glimlachen: „Het was crisis, niet het moment op weg te lopen. Ik werk nu wel een dag minder in de week en begin ’s ochtends later. Het begin is er, zullen we maar zeggen.”

Foto: Hein Trebbe, senior en junior, en Marcel Trienen voor een bijzonder schilderij van bouwvakkers in de hal van Trebbe Bouw. (Carlo ter Ellen)