Nieuws Actueel

Bouwconcern VolkerWessels verdubbelt productie prefabwoningen

Van onze redactie 12 oktober 2015

Morgenwonen dik wessels

Afgelopen week werd in Ede de 250ste MorgenWonen-woning opgeleverd. Het gaat om huizen die binnen één dag op locatie in elkaar worden gezet. Twee weken later is de woning volledig afgewerkt en gestoffeerd en kan de bewoner er in. Het afwerkingniveau is hoog, er ligt bijvoorbeeld al een laminaatvloer in en de trappen zijn bekleed met vloerbedekking. De energiekosten zijn bij de huur inbegrepen. De energie wordt opgewerkt met behulp van een luchtwarmtepomp en zwarte zonnepanelen, die aan de achterkant over de volle breedte van het dak liggen.

Goedkoper Exclusief de kosten van de bouwgrond, kost een MorgenWonen-prefabhuis volgens Dik Wessels, eigenaar van het bouwconcern, tussen de 150.000 en 160.000 euro. Voor de woningen in Ede moet, inclusief badkamer en keuken, 155.000 euro worden neergeteld. Wessels: „Dat geldt voor een tussenwoning, een hoekhuis is duurder. Maar het is 10 tot 15 procent goedkoper dan wanneer we dezelfde woning op de traditionele manier zouden bouwen. En de faalkosten liggen een lager. Deze manier van werken, met prefabproductie in de fabriek en afmonteren op de bouwplaats, heeft de toekomst. Ik mag best zeggen dat we er bij VolkerWessels mee voorop lopen.”

Holten De eerste MorgenWonen-huizen verrezen vorig jaar zomer in Holten. Daar betalen huurders van een tussenwoning met drie slaapkamers 895 euro huur per maand, inclusief energiekosten. Dik Wessels kocht de eerste woningen in Holten met zijn beleggingsmaatschappij Reggeborgh van zijn eigen bedrijf VolkerWessels en betaalde dus aan zichzelf.

Twente In deze regio zijn er, naast de 30 MorgenWonen-huizen in Holten, inmiddels ook 24 gebouwd op het Indië-terrein in Almelo. En in Hengelo begint binnenkort de bouw van 24 huizen volgens hetzelfde concept aan De Sprinkhaan in de nieuwbouwwijk Silverveld. Rick Hulsman, manager markt en innovatie bij VolkerWessels: „De MorgenWonen-huizen zijn allemaal volgens hetzelfde principe gebouwd, maar de gevels van de woningen in Holten, Almelo en Hengelo verschillen.”

Energieneutraal Komend jaar komt VolkerWessels met een prefab energienulwoning voor sociale woningbouw. Hulsman zegt dat dat huis, inclusief btw en exclusief grond, 133.500 euro kost. „We verwachten daar veel van.”

VolkerWessels assembleert de prefabwoningen bij Westo, een betonfabriek in Coevorden die tot het concern behoort. Verder leveren ook veel van de andere dochters binnen het concern hun bijdrage. Zo levert De Groot Vroomshoop de kap, Reinaerdt Haaksbergen de deuren en De Mors in Rijssen de houtbouw. Dik Wessels: „We gaan er ook mee naar Duitsland. We hebben daar drie bouwbedrijven en die introduceren dit concept daar. De assemblage van die Duitse woningen gaan we daar ook doen.”

Foto: MorgenWonen Dik Wessels