Nieuws Actueel

Bouwers breken met Duitse onderaannemer

Rik Nizet 8 mei 2014

De bouwbedrijven die werken aan de aanleg van de snelweg A4 tussen Delft en Schiedam, beëindigen per direct de samenwerking met de Duitse onderaannemer Rugovac, die beschuldigd wordt van uitbuiting van zijn werknemers. Dat maakte het consortium, bestaande uit Heijmans, Boskalis en VolkerWessels, donderdag bekend.

De bedrijven hebben na vragen van de vakbond FNV Bouw over Rugovac een onafhankelijk accountantsbureau de personeelsadministratie van de Duitse betonvlechter laten doorlichten. De bond beticht het bedrijf al maanden van uitbuiting van de Spaanse en Portugese bouwvakkers die aan de A4 werken. Zij zouden worden onderbetaald en geïntimideerd.

Niet op ordeUit het onderzoek naar de 157 werknemers die van april tot en met december 2013 voor Rugovac aan de slag waren, is volgens het consortium gebleken dat het bedrijf "niet juist'' heeft gehandeld. De onderaannemer had zijn papieren niet op orde en betaalde bovendien zijn personeel niet conform de geldende cao.

ReputatieDe werknemers die betrokken zijn bij de werkzaamheden aan de A4 kunnen gewoon aan het werk blijven. Zij moeten dan voor de duur van het project in dienst treden van een ander bedrijf met een betere reputatie, dat zich wel houdt aan de cao voor de bouwnijverheid.