Nieuws Actueel

Bouwmarkten vrezen ‘grote jongens’

Tom van der Meer | Foto: Lex van Lieshout 15 januari 2016

Bouwmarkt 1

Zaagmachines, complete keukens, planten, garagedeuren of trapliften. In vestigingen van Bauhaus zijn dingen te koop die mensen normaal bij de gewone bouwmarkt, het tuincentrum of een decoratiewinkel halen. Toen de gemeente eind vorig jaar bekendmaakte dat de Duitse bouwmarktreus interesse heeft in een vestiging van 15.000 vierkante meter in Den Bosch gingen bij veel winkeliers de nekharen overeind staan. Zij zijn bang voor deze grote concurrent.

En dan maakte onlangs ook de Hornbach bekend dat ze wel naar Den Bosch zou willen komen. Dinsdag komen vertegenwoordigers van onder meer Gamma, Praxis en Karwei samen om te kijken welke stappen ze kunnen ondernemen. Het gebied tussen Oss en Den Bosch is al overbewinkeld, zeggen zij. Toch zullen ze daar bij Bauhaus niet van schrikken. Ze hebben in korte tijd al veel ervaring opgebouwd met rechtszaken.

Raad van State Het lijkt tegenwoordig gemeengoed dat als er plannen zijn voor een megabouwmarkt, omliggende bouwmarkten naar de rechter stappen. Zo hebben in de afgelopen twee jaar al zes verschillende gemeenten met interesse in een Bauhaus zich moeten verdedigen tegenover de Raad van State, omdat bestemmingsplanwijzigingen werden aangevochten. En dat terwijl de keten nog maar net voet op Nederlandse bodem heeft gezet, met een eerste vestiging in Groningen.

De komst van Hornbach werd al in tientallen gemeenten aangevochten. De kans dat ook Den Bosch naar Den Haag moet is groot. Dat zegt Jasper Benus van de site Overbewinkeling.nl, die de Bossche ondernemers dinsdag adviseert. Hij spreekt van een bouwmarktoorlog, tussen de grote ketens. Hoewel uit de jurisprudentie blijkt dat de Raad van State meestal in het voordeel van de mega-bouwmarkten spreekt, denkt Benus in Den Bosch meer kans te hebben dan elders. "Hier is beleid afgesproken over grote bouwmarkten. Iedereen hield zich eraan, tot er een grote speler aanklopte.”

Weghalen Hij doelt op de beleidsvisie die de gemeenteraad in 2011 aannam. Daarin staat dat bouwmarkten maximaal 6.500 vierkante meter groot mogen zijn. Grotere bouwmarkten zouden alleen maar meer ‘branchevreemde producten’ gaan verkopen, zoals fietsen, serviesgoed of elektronische huishoudelijke apparaten. En dat zou omzet weghalen bij de bestaande winkels. Juist dat maximum wil het Bossche college nu schrappen. De winkeliers zien daarin de bevestiging van hun angst. Maar volgens de gemeente is het winkellandschap de afgelopen vijf jaar veranderd en is er best ruimte voor een grote nieuwe speler, bij voorkeur op de Groote Vliet in De Groote Wielen. Daar zitten al een Gamma en een Intratuin.

Ze wil dat de Bosschenaren niet langer moeten uitwijken naar Tilburg, Breda of Best. Daarnaast is het een ideale manier om een groot stuk grond te verkopen. Het bureau BRO onderzocht de mogelijke gevolgen voor andere winkels en concludeerde dat de omzetdaling wordt uitgespreid over de hele regio. Kleinere bouwmarkten zullen hoogstens wat achteruit gaan in de omzet. De ondernemers zijn bang dat ze failliet gaan. Daar kan de Raad van State wel gevoelig voor zijn, zegt Benus. "Want ‘dit kost mij omzet’ is geen argument, maar als er veel bedrijven leeg komen te staan, heb je wel een probleem.”