Nieuws Actueel

Boycot om schimmige praktijken Starbucks met ggo's

Bram de Vrind 17 november 2014

Starbucks moet zijn handen aftrekken van schimmige praktijken rond genetisch gemodificeerde producten (ggo's), aldus de Canadese zanger Neil Young. Hij roept op tot een massale boycot van de koffieketen.

Lees ook:

Waarom Starbucks je neptZo bespaar je geld bij Starbucks

De 69-jarige muzikant schrijft op zijn website dat hij afgelopen weekend zijn laatste latte dronk bij Starbucks. Hij boycot de koffieketen en vraagt iedereen zijn voorbeeld te volgen. "Starbucks vindt niet dat je het recht hebt om te weten wat er in je koffie zit", aldus de artiest.

EtikettenDe reden is de deelname van Starbucks aan een proces tegen de Amerikaanse staat Vermont, dat draait om de vermelding van genetisch gemodificeerde ingrediënten op de etiketten van hun producten.

WetDe Amerikaanse staat keurde begin dit jaar een wet goed, die regelt dat producenten die werken met ggo's (genetisch gemodificeerde organismes), dat vanaf 1 juli 2016 verplicht moeten melden op het etiket. Zuivelproducten, vlees, alcohol en eten in restaurants uitgezonderd.

MonsantoVier organisaties uit de voedingsindustrie kwamen echter in het geweer en spanden een proces aan tegen de staat, omdat ze de grondwettelijkheid van de wet in twijfel trekken. Daaronder de Grocery Manufacturers Association (GMA), die meer dan 300 leden telt, waaronder Starbucks en Monsanto, een Amerikaans biotechnologiemultinational die landbouwproducten maakt.

Obscuur"Zich verschuilend achter het obscure GMA steunt Starbucks een proces dat bedoeld is een juridische mijlpaal omver te werpen. Gek genoeg claimt GMA dat de wet een aanval is op de vrijheid van meningsuiting van de bedrijven", schrijft Young.

David en GoliathYoung ziet de twist tussen de kleine 'Green Mountain State' tegen de giganten uit de voedselindustrie als 'klassiek gevecht tussen David en Goliath'. "Starbucks heeft zich eerder progressief getoond in kwesties rond het homohuwelijk en arbeidsomstandigheden. Het is daarom teleurstellend dat ze samenwerken met de grootste schurk van allemaal: Monsanto. Dat bedrijf mag dan geen oren hebben naar wat wij denken, maar als een publiekgerichte firma moet Starbucks wél rekening houden met ons."

ProeftuinVolgens de zanger gaat het hier om meer dan een rechtszaak. Vermont vormt met deze wetgeving een proeftuin voor andere Amerikaanse staten die hebben laten weten het voorbeeld van Vermont te volgen als de wet een succes wordt.

Aandacht"Als we genoeg aandacht kunnen krijgen, kunnen we Starbucks ertoe bewegen om de steun voor de klacht weer in trekken. Vervolgens kunnen we andere bedrijven onder druk zetten om hetzelfde te doen", aldus Young. "We hebben het recht om te weten wat we in onze mond stoppen."